2023-09-27
今晚响铜锣湾睇戏,谂住快食个dinner,谂起之前食过西营盘分店嘅九鬼日本菜唔错,向铜锣湾有间总店,于是试吓佢水准系咪都保持到😜首先嚟咗前菜,系金菇杯,个酱汁有啲似寿喜烧嘅酱汁,朋友平时唔会食金菇,但呢个佢成碗食晒,行动表示味道很好😊之前食西营盘分店𠮶阵觉得啲串烧做得好好,于是今次都试吓。首先试咗佢嘅招牌九鬼鸡翼,少见地连埋鸡翼尖,啱晒钟意食骨嘅朋友,而味道有少少似明太子鸡翼,但系啲辣味比明太子鸡翼突出👍🏻厚切牛舌非常有口感配上柠檬汁,一流👍🏻试埋出边好少见嘅鸡尾,口感有啲似鸡软骨x 鸡皮,本身会担心好奇怪,但原来系非常特别👍🏻想清清地就叫咗个洋风刺身沙律,首先刺身片份量好多,沙律伴以胡麻酱好滋味,下层嘅蔬菜,青瓜蕃茄非常新鲜,oishi ❤️最后唔少得叫咗两个卷物,分别系九鬼海龙卷同松叶蟹肉青瓜卷,九鬼海龙卷简单嚟讲即系蒲汁烧鳗鱼x刺身卷,非常惹味,而至于松叶蟹肉青瓜卷更加系深得我心!呢个店员特登嘱咐唔需要点Wasabi,材料有蟹肉,蟹籽,拖罗,青瓜,蟹柳,玉子同三文鱼,成个口感清新得来味道亦非常丰富🥹呢度九鬼除咗串烧做得好好之外,卷物同刺身嘅质素都非常好👍🏻