2023-08-31 256 浏览
○ 𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐞𝐞𝐟 泰 国 牛 肉 船 河 // $88识食第一啖一定系试汤,点知饮完一啖接一啖停唔到,汤底有多种香料,超浓郁超甜,食完唔口渴 。面可以拣河粉 / 金边粉 / 米粉 / 蛋面,我拣咗金边粉,烟韧弹牙又挂汤。配菜都好多,牛肉鲜嫩入味 ○ 𝐒𝐨𝐦 𝐓𝐮𝐦 𝐓𝐡𝐚𝐢 泰 式 咸 蟹 青 木 瓜 沙 律 // $68又系试伏嘅精神,拣咗个加咸蟹a.k.a. 用盐+鱼露腌嘅生蟹,然后发现蟹冇乜肉应该唔系食??纯粹令沙律更咸鲜 (´・ω・`)酱汁酸甜好开胃,做到酸辣咸甜的完美平衡,食唔到辣建议叫店员减一半辣椒,唔 ok 草青味嘅唔好点啦 ~○ 𝐊𝐡𝐚𝐨 𝐒𝐨𝐢 泰 北 咖 理 汤 面 // $80汤底超重口,微辣+重椰香味,因为汤底浓稠,听店员推介配粗身蛋面会比较清爽,面质爽弹有咬口,亦好挂汤,仲有大大旧鸡髀,筷子一夹就散开,嫩滑入味 ˘͈ᵕ˘͈○ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 泰 式 奶 茶 // $30唔系死甜,有泰茶特有嘅浓烈香料味,而且够厚身。○ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 泰 式 绿 奶 茶 // $30其实即系茉莉绿茶,比起红茶冇咁甜腻
识食第一啖一定系试汤,点知饮完一啖接一啖停唔到,
汤底有多种香料,超浓郁超甜,食完唔口渴 。
面可以拣河粉 / 金边粉 / 米粉 / 蛋面,
我拣咗金边粉,烟韧弹牙又挂汤。
配菜都好多,牛肉鲜嫩入味

又系试伏嘅精神,拣咗个加咸蟹
a.k.a. 用盐+鱼露腌嘅生蟹,
然后发现蟹冇乜肉应该唔系食??
纯粹令沙律更咸鲜 (´・ω・`)
酱汁酸甜好开胃,做到酸辣咸甜的完美平衡,
食唔到辣建议叫店员减一半辣椒,
唔 ok 草青味嘅唔好点啦 ~

○ 𝐊𝐡𝐚𝐨 𝐒𝐨𝐢 泰 北 咖 理 汤 面 // $80
汤底超重口,微辣+重椰香味,
因为汤底浓稠,听店员推介配粗身蛋面会比较清爽,
面质爽弹有咬口,亦好挂汤,
仲有大大旧鸡髀,筷子一夹就散开,嫩滑入味 ˘͈ᵕ˘͈

唔系死甜,有泰茶特有嘅浓烈香料味,而且够厚身。

其实即系茉莉绿茶,比起红茶冇咁甜腻。

店员都系泰国人,感觉特别正宗。
一开始最想试椰子雪糕+芒果糯米饭,最后真系太饱了冇试到。
唯有下次嚟再试,另外我觉得面甚至比 ꜱᴀᴍꜱᴇɴ 好食,
仲要唔使排队,encore 绝对很可以 ~

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE .