2022-10-03
之前都有去过天天海南鸡饭嘅其他分店帮衬 今次约咗个住港岛嘅友人食晚饭 就谂起可以嚟铜锣湾嘅呢间天天海南鸡饭😎呢间天天海南鸡饭有一种grand嘅感觉 可能系因为盏大吊灯啦😂黄金软骨每粒鸡软骨都俾咸蛋黄包住 好够味😝 呢碟小食真系会令人想一粒接一粒咁食黑松露墨鱼虾多士呢个就咁望可能以为系沙律 虽然面头系有好多菜同柴鱼片 但系重点系底下嘅虾多士🥰 虾多士唔算得好厚 但系都炸得好松化💛金香鸡油脆米叉烧呢个叉烧嘅蜜汁好香 相信系用咗鸡油嘅关系🐷 将叉烧放喺脆米上面打滚 令到脆米黐上叉烧 一咬落口就更加有层次😚黑磨豉牛筋牛腩呢个煲真系有好多份量㗎 牛腩好大条 咬落口好软腍😛 黑磨豉好入味 牛筋都唔会太过黏口 补充到骨胶原嘅同时又唔会太难入口🐮街坊砂锅银针粉睇见有咁多配料 就知系好惹味啦 配料有银鱼 虾米 肉碎 葱 辣椒 花生 同蛋 呢个砂锅底仲有个火暖住😺 所以都要搅动吓 如果唔系会黐底架呢间餐厅嘅食物几有质素 下次有机会会再嚟😉
黄金软骨
黑松露墨鱼虾多士