2025-02-18
话说收工喺铜锣湾附近同事就带咗我去一间食泰国菜🇹🇭餐厅嘅装修都好有泰国风味😚都几chill同埋又可以饮返两杯😆佢哋店员大部份都仲要系当地泰国人🙂↔️都几地道🌶️烤猪颈肉沙律猪颈肉嘅份量都几多🥵重要都几Juicy同埋几香炭香味🤤食落辣辣地都几过瘾😋仲可以包埋生菜一齐食🥘冬荫功饮落嘅感觉酸酸辣辣咁仲有淡淡的椰奶味🥥都几开胃入边嘅香料同配料都几多添😯又有大虾同埋几种唔同嘅菇🍄🟫🥬咸鱼炒芥兰芥兰都几新鲜,食落去完全冇草青味✨咸鱼嘅份量都几多添,令到成个菜都几有鲜味🥗🍳皇宫大虾蛋网炒金边粉食金边粉最怕就系炒到黐埋一嚿嚿😣但系佢哋炒到完全冇呢种感觉🤤食落去辣辣地又有加埋啲花生碎口感几丰富😚同埋大虾都真系几多😋有啲仲收埋咗喺个粉入边外边就用鸡蛋煎到网状包住🍹黄金梦平时芒果特饮喺泰国系必饮😌估唔到呢度竟然会有咁少见嘅菠萝🍍再加芒果果肉打嘅一杯特饮🥭饮落去仲有时会食到啲芒果肉🍷心有灵犀呢杯用咗石榴汁、珍珠芝麻再加梳打水调制嘅特饮😙饮茶落都几refreshing 同埋都几开胃😋饮完之后仲可以食埋啲杂果添
🌶️烤猪颈肉沙律
🥘冬荫功