📍 岩浪天扶良日本料理 @iwanamijapaneserestaurant lunch omakase上次就同大家食咗岩浪嘅lunch set~今次就试下omakase😋✨14件寿司/天妇罗超满足!🍣厨师发办14件创作寿司定食 $580/位1. 平静鱼寿司(评分: 🍣🍣🍣🍣) 师傅话果日果条平静鱼成20几kg😍~ 食落口几特别(*ˉ︶ˉ*)2. 𫚕鱼寿司(评分: 🍣🍣🍣🍣) 𫚕鱼即系野生嘅油甘鱼 会比起普通嘅油甘鱼更加肥同有油脂3. 烧吞拿鱼腩寿司伴炸葱条 (评分: 🍣🍣🍣🍣🍣)拖罗爱好者必试😍~ 超正!比起普通嘅烧拖罗寿司 师傅特登加埋炸葱条 令到成件寿司超有层次同埋立体感 油脂满满嘅拖罗🤤好想再食了4. 鲣鱼寿司伴蒜粒(评分: 🍣🍣🍣) 就咁睇幅图就知道鲣鱼有几厚身!加埋蒜粒简直带咗坚与嘅鲜味出嚟(≧∇≦)5. 鲛鲽鱼寿司伴肝酱(评分: 🍣🍣🍣🍣🍣)本身自己都几钟意食灸烧嘅寿司 呢一个鲛鲽鱼寿司师傅除咗灸烧之外仲配咗肝酱同葱花✨首先灸烧已经可以逼到晒啲油脂出嚟 另外加埋肝酱同葱花 就可以平衡返油腻嘅感觉 正正🤤🤤6. 带子伴海胆寿司(评分: 🍣🍣🍣🍣🍣🍣)海胆嘅爱好者举手️🙋🏻🙋🏻
lunch omakase

🍣厨师发办14件创作寿司定食 $580/位

1. 平静鱼寿司(评分: 🍣🍣🍣🍣)

2. 𫚕鱼寿司(评分: 🍣🍣🍣🍣)
𫚕鱼即系野生嘅油甘鱼 会比起普通嘅油甘鱼更加肥同有油脂

3. 烧吞拿鱼腩寿司伴炸葱条 (评分: 🍣🍣🍣🍣🍣)

4. 鲣鱼寿司伴蒜粒(评分: 🍣🍣🍣)

5. 鲛鲽鱼寿司伴肝酱(评分: 🍣🍣🍣🍣🍣)

6. 带子伴海胆寿司(评分: 🍣🍣🍣🍣🍣🍣)
海胆嘅爱好者举手️🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻超爱海胆🤤首先带子唔系啲咩浓味嘅贝类 所以完全做到衬托海胆嘅甜味!而且带子超级鲜甜 总之就系食落口有一种唔想吞落肚嘅感觉🤤

7. 牡丹虾寿司伴樱花虾+虾膏 (评分: 🍣🍣🍣🍣)
就咁睇落去啲樱花虾同埋虾膏有啲似肉松😂😂但系其实食落去真系几正!虾嘅肉身鲜甜同爽口🦐另外我第一次试樱花虾再加牡丹虾🤤超夹同有层次感

8. 海胆杯😍 (推介: 🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣)
有睇上个post就知我对𠮶旧带子寿司伴海胆有几钟情🤤跟住竟然有海胆杯(´・Д・)」??!!!除咗一般嘅海胆,师傅仲将蟹肉同埋海胆捞落去寿司饭度😍😍🤤神级好味 感觉食100个都OK🤤🤤🤤

9. 葱吞拿鱼腩茸手卷 (推介:🍣🍣🍣🍣🍣)
每次食omakase最期待嘅就系手卷🤤因为永远都系佢带落去啲熟食度 好食就可以成为今餐完美嘅句号hehehe~ 师傅包咗葱吞拿鱼腩茸同炸蔬菜 超级有口感!同埋大家唔好挂住影相迟咗食!一阵淋晒就唔好啦~

10-11. 炸虾+炸虾头天妇罗(推介: 🦐🦐🦐🦐)
终于嚟到熟食嘅环节啦!个人来讲唔系好钟意食天妇罗虾 不过师傅炸得好干身同脆口~ 我觉得炸虾头比较好食好惹味🤤

12. 炸鲍鱼天妇罗 (推介: 🦪🦪🦪🦪🦪)
每次黎岩浪必食嘅炸鲍鱼😍~ 保留到佢嘅鲜味同keep到脆口🤤highly recommended!

13. 白金鲷天妇罗 (推介: 🐟🐟🐟🐟🐟)
讲到今餐最推介嘅天妇罗就一定系白金鲷天妇罗😍✨!好特别!其实做鱼嘅天妇罗好高成本架 炸咗鱼嘅油就唔可以用嚟炸其他食材~ 所以肯做炸鱼嘅都系好店😉

14. 焦糖玉子烧 (推介: 🍳🍳🍳🍳🍳🍳)
呢个焦糖玉子烧超级有惊喜!完全冇谂过上面有一层焦糖😍😍🍳好似一个甜品咁!

甜品:

🍵柚子雪葩+抹茶雪糕🍦
甜品不过不失~ 唔会话太甜hehe🤤
——————-

每个餐都有跟前菜,茶碗蒸,沙律同面豉汤❤️绝对唔使惊唔够饱!仲有跟雪糕或者咖啡~ Highly recommended!!

另外烧鳕鱼片系额外叫架~ 就唔包喺omakase入面♪( ´θ`)ノ

记得book位先去啊!如果唔系就一定摸门钉~

📍岩浪天扶良日本料理 @iwanamijapaneserestaurant
铜锣湾轩尼诗道525号澳门逸园中心9楼
(港铁铜锣湾站 D2 出口行一至三分钟🏃‍♀️🏃‍♀️)
  • 海胆