2021-08-03
今日参加咗个本地游,午餐食得早,而结束点问晌尖沙咀,所以,顺道逛一逛The One地库吓Aeon,入点货之余,并食埋个早鸟晚餐先返屋企。晌商场嘅餐厅指南望两望,就决定试试台湾过江龙嘅「Dazzling Cafe」,因为知道佢哋嘅蜜糖吐司、窝夫松饼都几有人气。 门面以粉红为主调,加试尾尾嘅花墙,好梦幻嘅感觉。而室内嘅装潢亦好跳脱,利用唔同粉色系嘅颜色及霓虹灯装置,营造出年轻、活力、不拘一格嘅感觉。最尾嘅3个卡位,更有落地大玻璃窗,可以睇到九龙公园景添。 话明喺台湾过江龙,当然有不少台湾美食,但款式不限于台式,仲有多款西式美食,如墨西哥薄饼、汉堡、意粉,当然,蜜糖吐司及窝夫松饼喺其亮点。(今次影啲餐牌唔喺好清,官装又无餐牌下载,请见谅!)近来天气又热又湿,晌户外行两行都一身汗,坐低首要喺叫杯冻饮解暑。饮品方面,咖啡、花茶、果茶自然选择多多,更有不少加入台式元素嘅特色饮品。 此外,近来台湾爱文芒果当造,有一个期间限定餐牌,就推出咗两款相关嘅饮品及两款相关嘅甜品,我哋一向都喜欢芒果呢种食材,当然要试一试啦。 仲有,餐厅跟Häagen-Dazs联乘,又推出咗相关嘅饮品及甜品,不过,呢个我哋就兴趣
百香果完全开正老婆𠮶瓣,所以,二话不说就喺拣佢。杯内大大片西柚作点缀,而杯面既有西柚,又有啲菠萝粒,卖相都几清爽。入口好有百香果嘅果香,酸酸香香咁,又渗出西柚嘅独特柚香,感觉真喺唔错。
乌龙茶做茶底一向都几好饮,而茶底加入爱文芒果汁,令茶味中多添一份清甜嘅芒果果香,而面头加咗啲芒果粒粒,可以细味爱文芒嘅原味。晌炎夏,真喺点爽得过叹杯冰凉嘅果茶吖!
讲明喺早鸟晚餐,当然叫个主食嚟垫吓肚,餐牌中,呢一款汉堡排饭打咗粒星,喺餐厅推介,最估唔到一向偏素嘅老婆都想试佢。饭面淋满酱汁,喺嫌佢落得唔够多芝士,熔岩效果唔够强,不过,件汉堡扒就非常厚身,好有睇头。
两款限定甜品,其实两款都有兴趣,不过,最后拣松饼,都喺随心而已。一大球HD芒果雪糕放上松饼面,周边再放咗好多芒果肉,并淋上大量芒果浆,洒上少少开心果仁碎,最终嘅卖相确喺几靓,一身金黄吸引。