2023-11-12
十月系老公生日,拣左佢钟意嘅潮州菜同佢庆祝生日。有小朋友后,我哋更注重健康饮食,潮庭岀品一向有水准,而今期「适时识食」菜式好啱我地一家人口味。今次叫左四款潮式美食入秋要饮返滋润汤水「五指毛桃粟米排骨汤 」用五指毛桃,与本地粟米、排骨、蜜枣等同煲,入口清甜。栗子鲜冬菇大芥菜一款秋冬先有嘅时令菜,大芥菜秋天先当造,配上栗子,冬菇,以上汤焖煮入味,最后淋上蚝油茨汁。大芥菜味道甘,有清热解毒作用。金华火腿蒸马友🐟用传统潮州人蒸鱼的方法新鲜汕尾马友配搭金华火腿片,而休渔期后嘅马友特别肥美,咸香鲜味,鱼肉嫩滑,囡囡都好钟意食。姜䓤生蚝萝卜糕系我嘅最爱,有种新年菜嘅感觉。生蚝🦪肥美,配上自家制萝卜糕,用姜葱等炒至味道 融和 ,系食唔停口嘅煲仔菜!4款菜式健康美味,大人小朋友都啱食,老公就好满意,我今次安排啦。
今次叫左四款潮式美食
入秋要饮返滋润汤水
栗子鲜冬菇大芥菜
金华火腿蒸马友🐟
,咸香鲜味,鱼肉嫩滑,囡囡都好钟意食。
姜䓤生蚝萝卜糕