2019-05-20
今次约左朋友去锦田农场玩,顺便发掘下呢边既美食,系天空之城呢到有间咁靓既日本铁板烧餐厅就一于试下啦!今次我地叫左呢个特上活龙虾铁板烧二人前($1980)试下~首先系沙律啦,面头既系日本莲花的茎部切片,好特别啊!而口感爽脆,好食~沙律菜都好新鲜!另外呢个螺既酱汁都好好食,入哂味!之后我地既大厨就会拎出我地今日既食材!哗好大只龙虾啊!感觉超新鲜!之后大厨就会开始为我地烹调美食!先黎既个北海道帆立贝,煎香之后加入特别烹调既汤汁,仲有新鲜既紫菜架!加埋面头既鱼子!汤汁超鲜甜,帆立贝都好好食!之后系白甘鲷,白甘鲷既鱼轮都会留低,经过油炸之后变得香脆,而鱼肉味较淡所以师傅会配以呢个以枝豆 、薯蓉 同黑松露煮成既汁黎配搭!好夹好食啊!向螺就以简单既黑椒海盐烹调,食返佢本身既鲜味 又好弹牙wo!重头戏龙虾黎啦~师傅先连壳煎,再用熟练既手法起肉,同时侧边用海胆做汁,伴入龙虾一齐炒!虾肉超弹牙,伴埋既海胆汁好夹!系呢个时候,店员拎出黎既青柠啫喱,话比我地清喉咙再食肉🤣A5鹿儿岛野崎和牛方面我地叫左厚切同薄切各一,薄切既和牛好通透,师傅炒香蒜片同葱花,用和牛薄片包住,做成和牛卷,超级好食!和牛本身好多肉汁又
今次我地叫左呢个特上活龙虾铁板烧二人前($1980)试下~
另外呢个螺既酱汁都好好食,入哂味!
之后大厨就会开始为我地烹调美食!
虾肉超弹牙,伴埋既海胆汁好夹!
系呢个时候,店员拎出黎既青柠啫喱,话比我地清喉咙再食肉🤣
A5鹿儿岛野崎和牛方面我地叫左厚切同薄切各一,薄切既和牛好通透,师傅炒香蒜片同葱花,用和牛薄片包住,做成和牛卷,超级好食!和牛本身好多肉汁又香,再加埋脆脆既蒜片同葱花,好香好好味!
之后就到厚切既和牛啦,轻轻煎一煎五成熟,好香肉汁,肥膏位置都好好食!
最后就系炒饭、炒菜同埋鲷鱼汤啦!炒饭用虾干、葱同鸡蛋炒,炒到粒粒分明!鱼汤一睇咁浓郁就知用料十足,真系好鲜甜架!
完结仲有得选择雪糕或者奶冻,我就叫左蕃薯味雪糕,好浓蕃薯味啊!真系大满足!