2022-12-19
呢间系长洲嘅人气饺子店🥰 今次去𠮶时大概4-5点都有几枱人等紧位~ 不过佢地有得攞筹排队👍🏻 可以行吓先, 差唔多时间再翻去🤣 佢地有好多款特色饺子☺️ 葱爆牛肉饺同南乳豆卜饺都好岀名! 不过今次去嘅时候已经卖哂🥹 不过好彩我去到𠮶时仲有最后一份黄金饺! 如果大家想试比较人气嘅款式就要早啲去啦🙌🏻餐厅嘅装修都几有香港旧式冰室嘅感觉🥰 不过舖面就偏细~ 而且唔知点解长洲嘅餐厅冷气好似都开得比较细🤣 夏天去都几热🤣 另外个人就觉得饺子嘅质素的确系好唔错! 但沙冰就相对冇咁推介~🤍咸蛋黄黄金饺 (4只) $33佢大部份嘅饺子都可以拣蒸或者煎~ 而黄金饺就只有半煎炸! 佢嘅外皮真系炸到好脆身!!🥰 而且外皮已经见到咸蛋黄碎粒! 真系有好浓郁嘅咸蛋黄香🥹 呢个绝对系必叫嘅饺子🤍荷叶津白饺 (4只) $34荷叶津白饺就只可以拣蒸~ 呢款就比较清淡☺️ 蒸笼下面铺咗一整块荷叶, 都几有荷叶香🥰 而且蒸饺嘅饺子皮好薄身🫶🏻 饺子馅都好juicy~🤍黑白土匪饺 (4只) $33土匪嘅味道比起咸蛋黄黄金饺嘅味道就相对冇咁岀~ 不过的确有食土匪鸡翼嘅时候嘅味道🤣 都几得意~🤍特浓绿豆冰 $33绿
🤍咸蛋黄黄金饺 (4只) $33
🤍荷叶津白饺 (4只) $34
🤍黑白土匪饺 (4只) $33
🤍特浓绿豆冰 $33
绿豆冰免头系刨冰黎~ 冰粒比较大粒~ 如果就咁食面头嘅冰系冇绿豆味, 中间𠮶层就有啲花奶, 要食到底先有绿豆沙蓉~ 绿豆沙系好食嘅, 但就觉得同刨冰分开咗咁🤣 而且食嘅时候都有啲论尽~
🤍腐竹蛋花洋薏米沙冰 $33
呢款腐竹蛋沙冰嘅口感比较绵密☺️ 梁浸浸咁好啱夏天饮🫶🏻 不过腐竹蛋嘅味道都唔算好突出~