2016-02-18 495 浏览
今个农历年食贺年糕点唔多,晌过年前收到姨仔嘅两盒糕,一盒喺年糕,另一盒喺芋头糕,以为又喺传统嘢,点知两底糕都有惊喜 。 至尊山芋芊丝糕 先讲底芋头糕,初时睇盒面写住大大只字「芊丝」糕,以为芋头头改成芋头丝而已,打开包装,原来可以讲喺芋头丝糕,成件糕都喺以幼条芋丝片压成,内里「糕」嘅部分占好少,切起细件嚟有少少易散。 桂花红豆软心年糕 至于底年糕斋睇个名已经好搞鬼,点软心法?讲明软心,打开包装当然喺乜都睇唔出,不过,见到糕内混入好多桂花,而一切开,就明白佢喺将红豆蓉藏晌糕心,而且份量唔少,足占1/3。包装袋有教点煎法,都喺底面煎香就可以。由于年糕馅心嘅豆蓉带甜,怕易煎㶶,所以,都尽量细火慢煎。煎好后,至尊山芋芊丝糕入口芋头味自然浓郁,口感唔错,而且,因为糕嘅份量少,感觉轻盈啲,无咁滞腻 。而桂花红豆软心年糕同样底面煎香就可以,亦可以蘸蛋浆煎,不过,见佢配以红豆蓉,觉得就咁煎仲好。年糕咬落黏糯清甜,而中心嘅红豆蓉,表层焦脆 ,夹埋两者嘅口感几得意,但如果啲豆蓉再减甜,我就觉得更理想。今次所试圣安娜嘅糕点,真心觉得喺几有心思,新颖得嚟唔会太古灵精怪。多谢姨仔心意,不过,
圣安娜至尊山芋芊丝糕
圣安娜桂花红豆软心年糕

桂花红豆软心年糕
今次所试圣安娜嘅糕点,真心觉得喺几有心思,新颖得嚟唔会太古灵精怪。多谢姨仔心意,不过,贺礼下年就免喇,无谓嘥钱嘛!
题外话/补充资料: 因为喺亲友所送嘅礼物,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
外卖自取
早餐