2017-06-04 162 浏览
昨晚当完夜班,做埋啲手尾已经十一点几。虽然唔系太肚饿,但都是但揾咗间嘢食。行都呢间门口,老板娘(好似系, 同MENU上既女人差唔多样)就好热情大叫"入嚟试试啦”。见咁就脚,就决定呢间。呢间面馆皇有几间分店。谢斐道呢间好近地铁站。铜锣湾c出口过一条马路就到。摆设系茶餐厅风,干净企理。而且门口宽敞,容易睇住自己架车。(头盔:本人并非在此鼓励违例泊车)食品主要系川沪菜为主。口水鸡,红油抄手,韭菜饺,刀削面。今次点咗碟麻辣口水鸡,药膳汤底手擀面,冻豆浆。口水鸡味道不会太咸,比其他川菜铺出色嘅系选材。鸡肉处理得恰到好处,连鸡胸肉都觉得滑嫩。而且我见每碟都系鸡胸加鸡腿,唔会俾啲鸡骨鸡肋敷衍了事。手擀面,又称烩面,制作手法好考师傅功力。上品系厚度阔度适中统一。上菜时个锅仲滚紧,可见系汤面一齐煮,令面条更加入味。汤底只会散咗淡淡的药材味,怕饮中药的我也觉得份外滋味,把汤全部喝掉。埋单50几,几扺。开完夜,食个药膳煮面,好像补返身咁。

埋单50几,几扺。

开完夜,食个药膳煮面,好像补返身咁。
2017-06-04
  • 药膳汤面