上星期五同同事经过福荣街都只系见到得车仔面要排队,有望过下依间新开嘅醉药鸡,但无帮衬到,因为已经食完晏。过两日见到网上有片介绍㖞,好似几正咁,所以呢日即刻冲去食。谁不知唔够一个星期再去到,个场旺咗劲多🙈,我哋下午一点去到,要等咗两张枱先入得;但原来高峰期系一点半,门口好多人排队,又好多人等外卖。餐厅新开张,所以装修都好新净,采用咗湖水蓝做墙身嘅色,并放置咗唔少中式碗碟做装饰🍽。环境好干净,座位亦都阔落,坐得舒适。可能天气仲系凉凉地嘅关系,我哋眼见每一个食客都系食紧一锅热辣辣嘅嘢🍲。再者,系呢到招牌嘛!餐厅无做午餐,全日都系同一个餐牌,选择非常多,除咗砂锅鸡同生滚面外,仲有冷盘同各式小食。老实讲,全部都几吸引,款式老少咸宜,价钱合理。虽然等上菜嘅时间稍长,但呢个等侍系绝对值得㗎😊。因为两个以砂锅上嘅鸡汤面,都系新鲜滚热辣送上,啲蒸气升到吧吧声,睇得出个汤真系啱啱滚完。不过要小心唔好掂到个锅边⛔️。砂锅鸡鲍翅($98),呢个价钱食到真嘅鱼翅加鲍鱼真系边到揾😋,真材实料,好正!鸡汤味道超浓郁,个人认为系偏咸少少,但完全无问题,挂米线一流。配料方面,足料唔使讲,鱼翅唔系得条虾毛咁细,系大大片👍;
砂锅鸡鲍翅
配料方面,足料唔使讲,鱼翅唔系得条虾毛咁细,系大大片👍;鲍鱼有两只,亦都唔太细只,应该系同酒酿𠮶只一样味的,但放汤后酒味弱啲。鸡件份量唔少,即使唔系髀,都有好多肉食,并且无乜碎骨。
砂锅胡椒猪肚鸡
砂锅胡椒猪肚鸡($68),我本身以为同鸡鲍翅个汤差唔多味,点知佢系胡椒味重,似好正宗𠮶种,又唔会太呛喉;不过食到底就要隔开啲胡椒同八角。粉面方面,我就搭配咗银针粉,其实味道系夹嘅,但食落好唔方便,因为太瀡😂,有时间慢慢食就好,下次我会试刀削面或者粉丝。另外,猪肚丝好爽口,而我𠮶碗嘅鸡仲要系鸡髀嚟🍗!鸡肉就算放喺热汤到都无变老,肉质保持鲜嫩。
醉三鲜
醉三鲜(鲍鱼、虾、花螺)($85),一场嚟到就试埋佢嘅「醉」系列啦。同样地,呢个系列亦都系好出色,酒香浓郁,不过唔会有好难入口嘅感觉,而且仲有少少甜添🤤。我好怕食物嘅酒味太重,呢度刚好。虾有三只,啜虾皮时食到啲汁好正🦐;鲍鱼只得一只,但劲好食,花雕酒味渗透哂全只,加上口感好弹牙、唔韧,唔系平日好硬食完觉得好难消化𠮶种。花螺就有七、八粒,但懒懒嘅我觉得要拆肉比较麻烦😅。
溏心醉蛋
溏心醉蛋($12),🥚睇相就知只蛋系做到溏心嘅效果。上碟时已经切开咗两半,旁边加咗几粒杞子,醉蛋嘅味同醉三鲜嘅酒味一样,不过同事觉得好似无咁浓,我就觉得分别不大。所以如果一个人想食砂锅鸡,又想食「醉」系列,嗌呢只醉蛋绝对系一个好选择!最后,我哋各自加咗$5要豆浆,原来系支装的。$5都抵叫,食热野解解佢都唔错。
总括嚟讲,我估唔到深水埗开咗间咁高质嘅滋补砂锅鸡.养生药膳店🥢,食物有卖点,唔系周围有得食,无论追求健康嘅后生一代或长辈都好啱食,加上性价比高,真系无得输。虽然餐厅忙到七彩,但几位女店员仍然保持好好礼貌。我相信如果餐厅能够保持呢个高水准,长做长有,直头可以开分店😉。
2020-03-17
砂锅鸡鲍翅