2019-11-25
星期五晚上,约咗朋友出嚟食个饭,倾下计,可以享受一个短暂嘅开心时刻。我哋拣咗嚟这间系The Forest 嘅东南亚餐厅,店内环境好舒适,那里挂满好多绿色小盆栽,座位阔落,云石枱和金色餐具。而我们被安排坐靠窗边,安静啲,可以同朋友倾下计。餐牌上有好多嘢想食,就与朋友讨论之后,叫咗好几样。上菜好快,店员好细心介绍每一道菜是怎样食,见我哋水杯无水会自动帮我哋加暧水,好好服务喔👍🏻👍🏻1️⃣ 蝶豆花青柠茶(HK$56/壶)送上枱的是一个大大的银碗装住蝶豆花糖水,柠檬片和青柠汁是分开上的。店员建议我们先把柠檬片放入大银碗里浸一阵,之后就倒蝶豆花水入只杯里,因应个人口味加入适量的青柠汁。加入青柠汁原来会令到深蓝色嘅水变成粉紫色,很神奇喔😲,杯水好靓呀😍!大银碗份量好多,我哋每人起码饮咗两三杯,可以不停倾不停饮唔怕口干✌🏻2️⃣ 泰式大虾炒金边粉 (HK$138)最吸睛是2只「合卺相虾」🤣,两大只紧扣在一起,好正!厨师细心地在虾背切开,好容易起肉,肉质鲜嫩弹牙👍🏻。店员话这个要趁热食,可以食到一条条的金边粉和食材的美味,冻咗之后食,啲金边粉会黏在一起就无咁好食㗎啦。我哋2个好听话,先食完这道菜之后先食其他😄
1️⃣ 蝶豆花青柠茶(HK$56/壶)
蝶豆花青柠茶 (壶)
蝶豆花青柠茶 (壶)
2️⃣ 泰式大虾炒金边粉 (HK$138)
泰式大虾炒金边粉
泰式大虾炒金边粉
3️⃣ 惹味拼盘(HK$92/小)
拼盘有5款小食:菠萝鸡翼、猪颈肉、青柠鸡槌、炸鸡卷、鱼饼,各2件,2人食啱晒。鸡翼、鸡卷和鸡槌好香脆,猪颈肉是少肥多肉,好香炭烤味,鱼饼有些香茅味。朋友话两款酱汁,各自点落都好惹味😋
惹味拼盘(小)
4️⃣ 柚子香橙虾沙律 (HK$96)
已捞匀了酸甜的醋酱的沙律,包含了多种菜类,与虾肉、柚子和一片片橙一起食,好清新的味道,好开胃喔😋
柚子香橙虾沙律
5️⃣ 芒果糯米饭 (HK$78)
终于到我好喜爱的泰式甜品啦!卖相超靓,芒果切片薄薄的一片片美美的铺在碟上,味道清甜。暖暖的糯米饭,染上了蝶豆花的蓝。斋食糯米饭,口感粘粘韧韧,有少少蝶豆花的香。沾些椰奶和加上一些烤椰片,多了椰奶的甜嘅味道,好夹好味。
芒果糯米饭
开心不知时日过,就这样开开心心食咗2.5小时😄