2023-11-28
趁阳光普照,天气又凉凉哋㖞,跟老友踩单车,目的地入大美督,呢条线对我哋嚟讲比较轻松,可以hea住踩。踩到入去,想揾个好地方叹个好啲嘅下午茶,老友推介对住湖畔呢一间越南小餐馆「湖越」,贪其环境好。单睇铺门嘅设计,模拟到成只木船,已经好有心思。餐厅分为室内及室外位,先介绍室内,装修比较精致,以鲜黄色为主调,望上去比较醒目。而墙上黑白嘅画作,四周嘅挂饰,都充满越南色彩。再嚟介绍吓室外,一排露天位,虽然拉起簷篷,绝对冚唔住𠮶一份写意,点点西斜嘅阳光,令带凉意嘅秋风渗进点点温暖,爽到爆;而两张马蹄形梳化位,既舒服,又可以对住个湖同一片树林景,景致一流,好有渡假感,写意到不得了。露天位旁仲放咗张人力车,绝对喺打卡位,更可以话俾啲后生仔知咩喺人力车。香港就无乜机会坐喇,去越南旅行就仲可以试吓嘅。顺带一提,你见铺外一大片空地,喺可以免费泊车,啱晒啲揸车人士入嚟叹吓越菜。台面除咗餐具之外,仲放咗几款越式越南特色酱料,自由取用,不过,辣酱呀呢类我哋就唔喺好食,所以未有试。食物嘅选择,先讲讲个餐牌,由封面到底,制作真喺好精美,成本杂志咁:先有餐厅嘅介绍,跟住,有小食、汤粉、捞檬、越式法包、越式薄饼、米纸卷、
先嚟讲米纸卷,一客有6大件,晶莹薄透嘅米纸卷睇得到真材实料,卷住大大片咸香油润嘅三文鱼,以及牛油果、甘笋丝、青瓜丝、生菜丝、米粉,加上啲米纸卷咬落去烟烟韧韧,所以,口感非非常之丰富,不论沾上鱼露或自家制带微微甜嘅酱汁,食落去感觉都非常之清爽、清新,又够晒健康。 典越南法包配薯条 $88
越式法包都喺越南菜嘅特色之一,咁作为下午茶就啱晒嚟「些牙」,落单时店员更专登问我哋需唔需要一开四,咁呢个当然最好啦,咁我哋就易啲食,唔使自己再切咁麻烦,更意外地喺仲将每一件揾纸、橡筋砸住,方便我哋拎嚟食。而法包入口外脆内软,里面包住厚厚嘅越南猪耳扎肉、大大量嘅鸡丝,仲有酸青瓜同甘笋丝,确喺几好食,而香脆嘅薯条自然喺增值位啦! 湖越牛魔火车头 $108
餐牌中有一处介绍店家嘅七大汤粉,我哋觉得又喺唔可以错过,所以,拣咗以店家命名嘅牛魔火车头。单睇牌面都觉得非常丰富,包括有安格斯牛肉、牛丸、牛筋、牛柏叶同牛展,仲伴以白萝卜、洋葱,加上辣椒碎、青柠、银芽、葱、九层塔作为佐料。而啲牛肉非常之嫩滑,牛丸弹牙,牛筋又够腍滑,牛柏叶就好爽口,牛展亦炆得松化,啲河粉多到真喺可以够两至三人共享,令人食得非常满足。
曾经晌深井一家咖啡店试过椰子咖啡,觉得几正,正正呢度都有,虽然各师各法,未必一样,但晌咁舒服嘅环境,拣呢杯椰子咖啡就最衬。杯咖啡好大杯吓,店员话喺用上新鲜椰汁做,比用椰奶更清甜,而越南咖啡味道香醇,椰汁跟咖啡又好平衡,唔会一方味道冚过另一方。 食吓倾吓,倾吓又食吓,秋风送爽,时间过得好快。其实,香港仲有好多值得周末逛逛嘅地方,在于你有无发掘,还是选择行大商场啫。