2019-02-21
今晚同朋友系tst食完饭,行行下,大家都觉得有d口干,想饮d野之际,「品茶弄啡」就出现系眼前,朋友话呢间好饮,仲饮过好多次。今日天气热左好多,廿几度,大家都想饮d清新d既,消下暑咁。我地拣左 「黑枸杞洋甘菊水果茶」and「桂花乌龙冷泡茶」✨黑枸杞洋甘菊水果茶 ($40)本身听到一杯茶要40蚊都觉得有d贵,但呢杯饮落又觉得几值。入面有大大片西柚、苹果、火龙果,用料充足,绝对唔系落果味糖浆就算。茶底方面就偏淡雅既,用左有清肝明目、降血压,同埋有清热安神功效既洋甘菊。而黑枸杞,据闻就有补血安神既功效。朋友就话呢杯好清新好好饮。✨桂花乌龙冷泡茶 ($24)之前听d同事讲,冷泡茶有益过用热水冲,话会keep到d儿茶素咁,但我一直都饮咖啡多,少饮茶既,就冇乜机会试冷泡茶。今次一于就试下啦,原来都几浓味wo,唔一定要热水先可以将茶味迫出,冷泡茶几令我惊喜。间中饮少次咖啡,饮下水果茶呢d,健康d都几好啊!
✨黑枸杞洋甘菊水果茶 ($40)
✨桂花乌龙冷泡茶 ($24)
间中饮少次咖啡,饮下水果茶呢d,健康d都几好啊!