2017-02-10 442 浏览
细细个读书的时候,有读过下以前九龙城呢个地方其实系城寨,系一个三不管的地方,即系香港政府不敢管、英国政府不想管、中国政府不能管,由居民独立自治的围城,系黄赌毒聚集之地,而家真系好难想像当时无政府状态究竟可以乱成点时隔多年,呢个乱到妈妈都唔认得的地方,已经变身成为美食之地,由黄赌毒争地盘,变成各餐厅争奇斗艳的好地方餐厅打正旗号以城寨作主题,门外的石狮子,以及挂起的红灯笼,都充满中国风味十大名菜看起来十分吸引,但要等下次同多D人一齐食先可以试到了,今晚2人饭叫每位上的菜色就岩晒我地被安排坐系卡位,餐厅都几大,但我谂都系预约定会好D,我地平日黎食都座无虚席,走的时候更加见到有人等紧位城寨石锅花胶 (每位$58)喜欢吃花胶的我们,见到做紧PROMOTION当然唔可以放过,石锅一上时仲系大滚紧,而且石锅实在好保热,我等左一阵再吹左好耐先食到,$58有两大旧花胶实在好抵,花胶仲要系有厚度的,个汁胶质丰富,我连个汁都饮左唔少蟹肉冬蓉羹 ($128)冬瓜蓉其实系切丝并唔系打成蓉,口感更丰富,而且仲有好多蟹肉,清清地,呢个羹实在系好大盘,合我地2人之力实在饮唔晒金银蛋浸时蔬 ($88)我地拣左菠菜,又系

城寨石锅花胶 (每位$58)
蟹肉冬蓉羹 ($128)

金银蛋浸时蔬 ($88)

我地拣左菠菜,又系大大碟咁,金银蛋其实即系皮蛋加咸蛋,蛋的份量多得每一啖菜都确保可以同吃
金沙虾球 ($168)

金沙即系将先将咸蛋黄加油炒到起沙,再将已经剥壳及炸好的大虾回镬炒匀,确保每一旧大虾都均匀沾上蛋黄,大虾弹牙,加上满满的咸蛋黄,香得令人忍唔住一旧接一旧的不停食,虽然胆固醇高左少少,但得闲放纵下唔紧要啦

今晚无叫任何饭面,我地开头都有少少担心会唔够饱,但每样菜的份量都十分大,最后我地反而仲食唔晒添
2017-02-07