2021-04-17
今日放假行街,突然想食鱼生同天妇罗,就谂住睇下附近有咩好食,揾揾下就发现呢间日本餐厅。因为我地试住食下午茶,食少少就再行街,所以净系叫咗两个主食加一个小食。明太子伴玉子烧首先系明太子伴玉子烧,平时食开既玉子烧热辣辣,即烧即食,今次呢个明太子伴玉子烧反而系冻食,冻食既情况下竟然更带出明太子既鲜味,而玉子烧就系软棉棉既口感。横切本金枪鱼三色刺身跟住就系今日既主角,三色TUNA.....三色TUNA分为赤身、中TUNA同大TUNA,我地就由赤身开始食起,赤身质感较实,而且根比较多,而中TUNA脂肪比例较多,肉身相对较淋,最后就到大TUNA,大TUNA有丰富既油脂感,而且无根,入口即溶,食后油脂仍布满口腔。TUNA鱼皮可以制作天妇罗,天妇罗干身而不会太油。珍宝海老天妇罗盛合有惊喜既天妇罗盛, 可能系即炸既关系,等候时间比较耐,茄子油而不腻,海老肉质弹牙,但可以再新鲜啲。
跟住就系今日既主角,三色TUNA.....
珍宝海老天妇罗盛合