2023-08-27
老公生日第一次同佢吃中菜庆生🎉去咗阿一海景饭店,食住鲍鱼,饱览维港景色🤩🔸Dinner menu (💰438pp)🔸▫️葱花麻香海蜇拼卤水大连鲜鲍果然系阿一鲍鱼,我真系大乡里出城咁🙈个卤水鲍鱼炆得好软,非常入味!同平时啲好有咬口嘅鲍鱼真系两种食法!▫️竹笙鸡丝辽参羹👌🏻▫️酿焗鲜蟹盖呢个焗蟹盖啖啖都系蟹肉!仲有啲蔬菜丝喺入面!又软又有啲爽口,多重口感。▫️糖醋菠萝虾球👌🏻▫️鲍汁扣波兰鹅掌配天白花菇伴唐生菜(加配7头原只南非鲍鱼加$138)哗!呢个菜真系好美味!平时唔食鹅掌嘅我,食得津津有味!原来鹅掌都可以炆到好似花胶咁软咁滑,好入味,食完好有骨胶原呀!𠮶只鲍鱼比卤水鲍鱼更好味,我真系唔识形容,真系处理得好好!人生真系要试一次呀!哈哈😋▫️姜葱煎焗鸡或红酒烩牛尾建议大家食红酒烩牛尾,较入味,牛尾都煮得好淋。相比之下,煎焗鸡又细份啲,又无乜特别😑▫️大富大贵炒饭👍🏻▫️双式美点系合桃酥同埋抹茶冻糕。但抹菜冻糕同中菜好似有啲格格不入,而且佢散散地。呢次同上次食lunch嘅体验唔同。因为今次真系试到好味嘅鲍鱼嘛!😁服务同景观都几好😉Overall 评分: 8/10👍🏻
🔸Dinner menu (💰438pp)🔸
▫️葱花麻香海蜇拼卤水大连鲜鲍
▫️竹笙鸡丝辽参羹👌🏻
▫️酿焗鲜蟹盖
▫️糖醋菠萝虾球👌🏻
▫️鲍汁扣波兰鹅掌配天白花菇伴唐生菜
(加配7头原只南非鲍鱼加$138)
▫️姜葱煎焗鸡或红酒烩牛尾
▫️大富大贵炒饭👍🏻