2021-11-27
我同朋友都很喜欢吃点心,最正就系点度食枱都系唔同嘅点心,然后个个食完满足地捧住个肚走。喺屯门要揾一间好食嘅点心铺头都唔系噤易,建生宝怡以前有一间好高质嘅点心铺,但系当越来越多人食嘅时候,即系佢执笠嘅时候,因为业主见你生意好就会疯狂加租,小铺头要维持高质出品,又要面对铺租成本大增,敌不过租金而结业的典型故事,香港人你明啦。一粒一粒噤叫1️⃣1️⃣1️⃣今晚嚟到功夫点心食晚饭,晚上这里也不算多人,等了5分钟就可以入去。职员服务唔算非常好,入座后见到枱面的碗筷天一半地一半。点心纸上面的点心种类都算OK,最欣赏的地方就是虾饺烧卖都可以一粒一粒咁叫,我们三个人吃饭一人叫一粒就最好,会唔会食剩一粒到时又要猜包剪揼。阿姐识功夫🤼♀️🤺写好点心纸,阿姐出完电脑单,佢行到距离我哋张枱仲有一个身位,竟然飞块牌去我哋张枱度,块牌落点准确冇水花,果然名不虚传 - 「功夫点心」!好彩我地都食过夜粥,唔系嘅话真系比佢吓鬼死!大件夹抵食 🈵唔驶等好耐,点心一笼一笼咁样嚟,笼笼都系出晒烟,够晒热辣辣!3 个人点左11 笼,上菜嘅时候就开始后悔了,妈咪!原来佢嘅点心都几大份,一定系习武之人体力消耗大,所以点心都好大份!⭕️北菇棉花鸡
一粒一粒噤叫1️⃣1️⃣1️⃣
阿姐识功夫🤼♀️🤺
大件夹抵食 🈵
⭕️北菇棉花鸡 - 系鸡扒黎!
⭕️个流沙包仲大过我拳头!
⭕️3粒烧卖已经迫满一个蒸笼!
⭕️萝卜糕大块过地下啲阶砖!
⭕️牛肉球又系大粒到哽死人!
叫左两个有啲新鲜感嘅点心:
春卷几有新意 - 松叶蟹棒春卷;
蒸 咸鱼鸡粒饭;
(佢点心纸上仲有啲特别嘅野)
以上嘅点心都唔差,大件夹抵食,唯一比较差嘅就系金钱肚,韧到好似胶噤,负皮我比嘅!
🤩个人推荐:流沙包、烧卖、鲜虾菜苗饺
⚠️大伏警告:金钱肚