2012-08-19 103 浏览
这天放半日 Annual 跟阿妈过:那就是行街买𩠌加食野。经过湾仔时听她说起当年她在湾仔返工时会吃那一店的早餐、喝那一店的冻奶茶。现今,有许多的都已经不存在又或转了手换了手了。听著觉得不是味儿。穿过太源街时,阿妈说有间她曾吃过的牛腩在附近,但停在凤城新鸿苑前,但又觉得好像又不是。此时隔离档的伙计拿著两杯热奶茶走进这店,她说「当年在这里吃东西时,野饮就在隔离的攞过黎的。」坐低叫了一碗牛腩河、一碗牛腩米同埋一杯热奶茶;阿妈仲扮熟客咁话啲牛腩要谂啲,个伙计就答会俾最正嘅半肥瘦我地。阿妈嘅牛腩米,好大旧我嘅牛腩河,牛腩嘅味道同平时食嘅有明显分别,除咗咸啲外,花椒八角嘅味颇强,挺新鲜。而且谂得来仲有肉味,唔会无晒牛腩嘅质感,但肉质又唔会黐牙。汤我觉得咸咗少少。杯热奶茶茶味好够但无overpower 成杯茶,劲滑,我地都好钟意。阿妈仲话佢地嘅鱼片头都好多人食,下次一定要食咁话㖞。
这天放半日 Annual 跟阿妈过:那就是行街买𩠌加食野。

阿妈嘅牛腩米,好大旧

阿妈仲话佢地嘅鱼片头都好多人食,下次一定要食咁话㖞。
2012-05-07