(辛苦晒大家要睇长文,我肯打咁大篇野纯粹希望餐厅之后可以有改善,唔系纯粹环境靓就得)我同朋友10月31 号去完,大家食完之后其实都有少少嬲😂本身想俾OK就算,但系我好希望呢间餐厅嘅负责人,可以用心聆听一下"真系有俾钱食饭"既人既意见😇所以深思熟虑之下,决定要负评。我哋大概19:00 入座,基本上𠮶阵时都冇乜人,只系坐咗两、三张枱左右。侍应都好快就拎咗兜虾条俾我哋食,虾条其实冇咩评价,因为都唔算特别脆,我谂应该都放咗喺空气中有啲时间,味道本身偏淡,不过我哋冇乜所谓啦,毕竟都系小食,就基本上都冇要求。一开始我同朋友分别叫左Sunrise同 Mojito , 我哋本身唔系特别饮得多酒,但至少叫做知道大概系咩味。Sunrise我唔评价因为唔系我饮,朋友只系表示唔好饮。而我𠮶阵决定叫Mojito 嘅原因系因为最普遍,衰极应该有个谱🌝点知呢杯野系刷新咗我嘅味蕾纪录😂好简单一句,Mojito最主要就一定有Mint and Lime ,而我就只饮到酒精味+ soda味🌝 我唔知道Bartender系咪挂住玩手机(系呀我哋一直有留意你玩手机,见到我哋举手想叫野食都扮睇唔到,唔同企喺你面前既侍应讲🤣)而忘

一开始我同朋友分别叫左Sunrise同 Mojito , 我哋本身唔系特别饮得多酒,但至少叫做知道大概系咩味。Sunrise我唔评价因为唔系我饮,朋友只系表示唔好饮。而我𠮶阵决定叫Mojito 嘅原因系因为最普遍,衰极应该有个谱🌝点知呢杯野系刷新咗我嘅味蕾纪录😂好简单一句,Mojito最主要就一定有Mint and Lime ,而我就只饮到酒精味+ soda味🌝 我唔知道Bartender系咪挂住玩手机(系呀我哋一直有留意你玩手机,见到我哋举手想叫野食都扮睇唔到,唔同企喺你面前既侍应讲🤣)而忘记了加片柠入去,我杯野只系得d草,冇柠都唔紧要,我连柠汁都feel唔到有😇
Sunrise

Mojito

Mojito 只有草的存在,而草既味都唔太出,所以似饮紧有alcohol既七喜咁?🤣唔知点形容

不过~我哋唔系志在饮,系志在食,我地见网上面都话呢间餐厅主要系食串烧,所以我哋就算杯嘢唔好饮,都怀住兴奋嘅心情去迎接美食😎

我哋本身仲有个friend但未到,所以叫左少少野食,串烧既话分别有鸡皮,鸡软骨,鸡肝同黑豚腩肉

呢一碟串烧,大概等咗我哋差唔多有半个钟左右,等到我哋个friend都到咗了🤭其实已经好Q肚饿。睇到呢度,唔知你有冇留意到左边𠮶几串嘢烧㶶晒🥶(怀疑师傅新手),但系为咗充饥,照食!因为真系等得太耐了。黑豚腩肉算系整体比较好,至少食落较juicy但un左d,要咬多几次先咬得烂。

我哋之后嗌左Cod fish ,照计鳕鱼唔会特别硬,除非未解冻🤡
Cod  fish  fillet

跟住第一眼,真系两旧深啡色既野,系chicken nuggets既非洲版,望落去已经觉得真系好硬。好啦,跟住我哋切开睇吓,可能好食呢~

Cod  Fish  Fillet

用横切面应该睇到鱼同出面旧厚粉分布🤣粉大过鱼,重点系太硬了…唔好话有鱼味,只系食到有鱼既质感。

串烧total叫左三盘,以上呢幅图就系第二盘,呢款系串烧set当中嘅海鲜组合,有带子,蚝肉,鳝,同虎虾。至于上面𠮶啲系我哋单叫嘅嘢食,鸡软骨同鸡肉棒。讲真呢个set不过不失,因为我都谂唔到有啲咩评语,冇乜特别,食落去又冇特别嘅鲜味,我谂应该都系雪藏?如果系新鲜嘅话,可能真系要审视一下,供应商水准真系麻麻哋。

第三盘叫咗秋葵同埋鸡脾肉,秋葵冇鼻涕,纯粹干既秋葵,反而个鸡髀肉,我自己觉得都真系几好食,食落去真系有肉汁同埋个酱几夹个鸡,系呢一餐最满意嘅食物,可惜系我冇影到相🤡所以只可以听我描述。

食到呢度,其实大家都已经冇咩瘾,但系原来没有最差,只有更差。我哋真系好肚饿,所以决定叫多两个Main , 一个系野菌黑松露饭,另一个系杜洛克猪梅肉蒜香榄油意粉。
野菌黑松露饭

请原谅我肚饿到手震🤣因为等佢哋上菜真系要预起码20分钟以上嘅时间。呢个野菌黑松露饭,讲真煮得唔入味,黑松露味唔突出,可能落得太少黑松露,白饭冇咩咬感,所以感觉上似食白汁蘑菇饭多啲。

到重头戏,杜洛克猪梅肉蒜香榄油意粉,呢个系我自己拣嘅,拣完之后我好对唔住我啲朋友😂😂我同我啲朋友真系食到笑咗出嚟,唔系因为太好食,系因为觉得自己好似食紧住家饭😂😂

首先,我好想quote番openrice好评啲呢碟菜式嘅意见:
“猪梅肉切粒,一口一粒,肉质爽弹,肉味浓👍🏻意粉充满蒜香同油香,非常惹味”

“好好吃的主食😋从远处已散发出蒜香的魅力🕶吃下时软硬适中的意粉更充满著香草&橄榄的香味道🫒配上满满蒜香的猪梅肉🍗肉质既鲜嫩多汁又松软🤩来到不吃真的会对不住自己的..所以是必须吃的👍🏻”

我一向写食评都系有𠮶句写𠮶句,评价食物,唔会加太多感情色彩,但从以上嘅意见都睇到大家对呢碟意粉都有好高评价
我先俾大家,睇吓我影嘅相

骤眼睇落去同𠮶啲加咗filter嘅相,卖相真系冇咩分别,来,我哋起筷了,发现佢真系有加蒜片,但系真系食唔出有蒜味,意粉太干,基本上系冇汁可言,上面嘅意粉基本上系摆落水煲完嘅意粉,然后摆晒所有材料喺同一碟嘢上面,冇调味嘅味道。

至于个旧杜洛克猪梅肉,上网search系来自西班牙,我唔知旧肉,系咪真系made in Spain,但系旧肉咬落去嘅感觉,我同朋友都觉得好似阿妈煲完汤之后倒出嚟嘅瘦肉😂我已经谂唔到咩形容词形容佢,因为我净系谂到呢个情景😂😂唔好话有肉味,系咬落去觉得似咬紧一旧硬既瘦肉,起丝𠮶d。我唔知呢个口感系咪西班牙猪肉既特色,但只可以话我哋真系唔识欣赏呢旧肉。

呢个冇调味嘅瘦肉意粉食到一半,我哋真系滴晒汗💩又俾相大家睇吓

真系搞唔掂,食到一半先知道原来系汤意粉😂咩料,我同我啲朋友都真系表示非常失望,因为已经俾晒机会了。

Lost  In  Kyoto
Snowball, White  Russian

最后嗌多三杯嘢饮(Lost In Kyoto,Snowball,White Russian) ,纯粹俾吓面,因为我哋都坐左喺度差唔多有四个钟,但系有三份一时间都系等嘢食🤣发觉呢度调嘅酒唔太正宗,饮落已经feel到酒精落得比较重/多,钟意饮重酒精嘅应该会喜欢,但我哋唔喜欢。

最后埋单连八折主菜优惠,total食咗$1470
除返开大概每人$500左右,讲真,一啲都唔值。

唔觉唔觉写左2千几百字,如果有机会嘅话,希望餐厅有缘份睇到呢篇食评,可以自己内部检讨吓点样提升食物质素。完全不能理解点解OpenRice有咁多好评。我同朋友都表示非常之失望,唔会再有下一次。

月好味:🌝
月方便:🌝🌝🌝🌝(近尖东地铁站)
月舒适:🌝🌝🌝
月抵食:🌝