2025-02-09
工厂大厦真系好多好嘢,上网揾到呢间台湾小食,就俾个门面吸引左。入到去选择都算多,同埋有各种打卡位。睇下有咩食先等食过程,就欣赏下舖头牛三宝面 $80红烧牛肉汤浸住牛腱、牛筋同牛肋条,各有唔同口感。牛腱同牛筋炆得好腍,而今次牛肋条。粗面好吸汤,可以慢慢品尝牛肉汤嘅清甜。家乡水饺 $40白菜水饺加葱花同油葱酥,系台湾小店嘅味道。炸排骨便当 $62呢度嘅便当系一大块炸排骨,加一大碗卤肉饭,相当好食。卤肉饭系南部口味,即系一大块五花腩切碎,卤汁同猪肉,本身好送饭,仲有黄萝卜同卤蛋,咁样已经够。所以最后香脆唔厚粉嘅炸排骨,变成就咁空口食。台湾香肠 $40香港好难有炭火牌照,煎香肠要用到嘅技巧都比较少,所以开头叫,都系觉得安全而叫。但竟然有惊喜,呢度会将香肠切片,仲有大量生蒜,一片香肠,一啖蒜头好过瘾。冻黑糖珍珠奶茶 $34呢度嘅珍珠奶茶,加黑糖有香味,但唔太甜,一样可以打卡,感觉几好。桂圆红枣茶 +$10同行友人话佢年纪大啦!要饮热饮,目测跟餐饮品,都算几大杯,同埋里面都好多料,唔错。Total:$266
睇下有咩食先
等食过程,就欣赏下舖头
牛三宝面 $80
牛三宝面
家乡水饺 $40
白菜水饺加葱花同油葱酥,系台湾小店嘅味道。
家乡水饺
炸排骨便当 $62