Yuyu Sushi琴晚同朋友去长沙湾揾野食,揾到隐世嘅寿司店,查一查原来间寿司店之前喺湾仔,几年前搬咗嚟长沙湾,搬咗都有接近5年,寿司师傅原来有30年经验,手握寿司无难度,间餐厅仲可以比人包独立私人房,如果够16人或消费满3000蚊就可以预先预约包房服务,够哂私隐度!轮椅人士如果想去呢间寿司店记得要搭货上喜荟商场,个货喺喜荟隔离嘅萨莉亚餐厅右手边一个好隐蔽嘅地方,揾高手嘅我都要揾几分钟先揾到,详程可以睇我拍嘅影片!1.精选寿司定食+沙律+味噌汤+ 茶碗蒸$145(8/10)呢个寿司定食总共有九件寿司,包括有吞拿鱼赤身、油甘鱼、三文鱼、鱿鱼、帆立贝、鳗鱼、熟海虾同五目腐皮。个人几钟意油甘鱼、三文鱼、鱿鱼、帆立贝,三文鱼超厚,应该有寿司朗3倍咁厚,油甘鱼油脂分布平均,帆立贝好厚,唔系薄切,应该系原粒,鱿鱼唔硬,好弹牙!味噌汤充满香浓面豉味,都几多海带,仲有豆腐,饮落唔会好咸!沙律份量多,又有蕃茄仔、 青瓜同粟米粒, 食落好清新又多水!茶碗蒸入面d蛋又香又滑,配料又多,包括有炖蛋: 冬菇、白果、瑶柱、蟹柳同鸡肉!2.蒲烧鳗鱼玉子丼+沙律+味噌汤+ 茶碗蒸$128(9/10)呢碗鳗鱼玉
Yuyu Sushi

味噌汤充满香浓面豉味,都几多海带,仲有豆腐,饮落唔会好咸!

呢碗鳗鱼玉子丼超级好味,份量又多,店员话呢碗系人气爆登, 一碗入面有三条鳗鱼,鳗鱼烧得好脆口, 每一条鳗鱼都好厚,至于玉子就正正常常,饭方面就食得出系用日本米,粒粒分明,唔会太湿,落醋方面较得啱啱好,值得大家试下!

2人总共价钱$300,有加一服务费!

个人口味总评分:8.5/10

地址:长沙湾青山道399号喜荟商场1楼2号舖

#寿司 #鳗鱼 #茶碗蒸 #YuyuSushi #相机食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong