2022-11-12
淮扬菜系中国四大菜系之一,发源于扬州、淮安。今晚同屋企人庆祝想食啲特别野,竟然比我揾到间食淮扬菜式既楼上私房菜馆😍一入到门口,门面装修古色古香,岩晒长辈心水😆茶水已经好特别,系用大麦茶,好养生☺️🐥馋嘴乌鸡爪 鸡脚食得多,乌鸡爪真系第一次食😳而且系好有心思用去骨鸡脚,唔洗一路食一路吐骨🤣加上用左麻辣汁调味,作为开胃前菜真系拎足分,又惹味又开胃🥹油焖香笋 貌似简单既一道小菜,但做得嫩脆清爽都唔容易,笋子切成条状,入口爽脆不腻,而且冇涩味,好容易食到停唔到口🤣🌼桂花糯米藕 呢碟系江南名菜🌟,将糯米灌入莲藕入面,再配以桂花酱,虽然呢道菜系甜品,不过传统黎讲系会同开胃小菜一齐上枱啊😆莲藕爽脆,糯米软糯,桂花香味四溢,色香味俱全!扬州大煮干丝 呢道绝对系一道功夫菜,切得极幼如面条既豆腐干丝,配上火腿丝,冬菇丝等等既食材,种种材料渗入幼细既豆干丝中,清爽得黎极有风味👍🏻🐷扬州古法狮子头 超超超推介!想试既话大家预约果阵记得预订啊!每个狮子头都有专属既狮子盅😍好靓啊!🦁打开盅盖就会见到大大旧狮子头,一夹既时候已经感觉到肉质超软嫩!肉汁饱满,入口唔会太肥腻,一人一粒食完都唔系好够喉🤣
🐥馋嘴乌鸡爪
油焖香笋