2017-07-31 144 浏览
相熟嘅食友早前试过依间咖啡店,觉得质素相当高,知我喜欢叹吓咖啡,又晌中环区工作,所以,推荐小弟嚟试一试。小店位处皇9嘅嘉轩广场,其实,正正晌小弟做嘢斜对面,一于早少少过嚟当食个早餐。除咗Starbucks、Pacific Coffee等连锁大铺,中环几个大商场都有依一类小型咖啡店,铺位细细,专做外卖,明显喺专做楼上写字楼客,但亦设有少量企位供立食。全店以湖水蓝衬白色云石,显得典雅清新。咪睇佢铺位细细,正所谓麻雀虽小,五脏俱全,提供多款饮品。除惯常所见嘅意大利浓缩咖啡系列,仲有唔少单品咖啡,期间亦见唔少知音人嚟叹杯单品咖啡,此外,仲有少少非咖啡嘅饮品。虽然嘉轩呢个商场一向俾人感觉都喺静,不过,嚟帮衬饮杯咖啡嘅人可不少。见师傅一个人一脚踢,忙而不慌,应付自如。食品方面,选择唔多,就喺晌另一边柜枱一眼睇晒,有法式酥饼及英式松饼,均以玻璃罩冚实,衞生功夫做足。不过,以小店嘅格局,依等轻食应该都喺来货多。鲜奶咖啡一向喺我嘅不二首选,落单时,仲可以俾客人拣豆,一款喺果香味重啲,另一款就果仁味重啲,我就拣咗后者嚟冲泡我杯咖啡。Caffe Latte $40湖水蓝嘅茶杯,贯彻番咖啡店嘅「色通」,虽然咖
咪睇佢铺位细细,正所谓麻雀虽小,五脏俱全,提供多款饮品
Caffe Latte $40

湖水蓝嘅茶杯,贯彻番咖啡店嘅「色通」,虽然咖啡喺要讲质素,但饮鲜奶咖啡,就总期望欣赏到靓嘅拉花,师傅拉花嘅手势好得,咖啡面无多余嘅泡泡,多重嘅心形拉花均匀对称,线纹细致,心形收尾嘅尖位啱啱好对正六点位,拉得属完美嘅作品。入口口感及味道好平均,顺滑、醇香,的确有点果仁香气,而咖啡味唔会时重时轻,非常均匀
Caffe Latte
Pain Au Chocolat $25

包点中,法式嘅酥皮类一向甚受大众欢迎,无论咸甜,小弟都钟意。朱古力酥皮包,外形四四方方,外皮金黄,似乎焗得唔错。咬一口,包身都挺松软,但睇佢嘅酥皮层次唔算好清晰,内层嘅朱古力浆唔算多,但胜在香浓,整体算喺唔错。
Pain Au Chocolat
Pain Au Chocolat
见佢哋柜枱面有啲包装精美嘅咖啡豆,嚟自埃塞俄比亚、哥伦比亚、肯亚及哥斯达黎加,都喺出产靓豆嘅国家之一,一睇就知喺作零售散卖,可以通知面包班同学仔嚟帮衬吓
正所谓一日之计在于晨,亦听唔少人讲三餐中早餐应该要食得丰富啲,不过,简简单单,一杯赏心嘅咖啡,啱口味嘅面包,已经可以好好咁叉足电。
$65 (早餐)
Caffe Latte