圆铁板烧📍尖沙咀广东道30号新港中心地库大食代🌄环境颇为宽敞,唔会好逼👍🏻桌面同铁板有适当空间,坐得好舒服嘅~🧡食物我哋今日食嘅系$738两位嘅——牛馔,我将会按照佢哋嘅上台顺序嚟讲,但系呢间系台式铁板烧,所以唔会好似其他铁板烧咁,见到你食到差唔多先再烧下一碟,而系好快上台,好处就系可以一时食下呢个一时食下𠮶个~😆🍲餐汤系一个味噌汤,清清地,冬天饮落好舒服~🥬铁板炒时菜今日嘅时菜系油麦菜,不过不失,为等阵嘅肉类同海鲜做咗一个比较清新健康嘅开场,算系一个平衡营养嘅菜式🤣🦐牛油烧汁阿根廷红虾配杂菜到海鲜嘅部分,一上枱就觉得呢个红虾好大只,肉质紧实,颇为弹牙,牛油烧汁唔会话好浓味,而系将成个红虾鲜甜嘅味道激发晒出嚟,唔系有一定嘅新鲜度,我谂个效果唔会咁好🥳🐚牛油香煎黑椒鲍鱼呢个亦系十分好食嘅,鲍鱼一啲都唔韧,调味恰到好处,黑椒少少嘅辛味,使海鲜𠮶种腥味消失晒,鲍鱼嘅鲜味得到升华,十分好食😘值得一提嘅系,我frd食完旁边嘅冬菇之后,觉得呢个简直系素版嘅鲍鱼,闻言,我都试咗一旧,不禁深感认同🥩牛之盛合呢个有三种唔同嘅牛,分别系:宫崎和牛、澳洲和牛、美国安格斯,配:黑椒、蒜粒、黑松露盐。我个人嚟讲
圆铁板烧
📍尖沙咀广东道30号新港中心地库大食代
🌄环境

颇为宽敞,唔会好逼👍🏻桌面同铁板有适当空间,坐得好舒服嘅~

🧡食物

🍲餐汤

系一个味噌汤,清清地,冬天饮落好舒服~

🥬铁板炒时菜

🦐牛油烧汁阿根廷红虾配杂菜

🐚牛油香煎黑椒鲍鱼

🥩牛之盛合

呢个有三种唔同嘅牛,分别系:宫崎和牛、澳洲和牛、美国安格斯,配:黑椒、蒜粒、黑松露盐。我个人嚟讲,觉得宫崎和牛系最啱我口味嘅,油脂分布平均,十分软嫩,一咬落去,富有油脂香气嘅肉汁喷涌出嚟,十分罪恶🥰而澳洲和牛就比较瘦,但系冇筋,所以系感受到肉香味嘅同时,又可以毫不费力地咬到🥰而美国安格斯则比较烟韧,有咬口,但系佢系最平衡到油脂同肉味嘅一款,全部都好出色🥰

调味方面,我个人最钟意黑松露盐,觉得佢咸得嚟有黑松露嘅香味,好特别,就算食多几旧肉都唔会腻,但系蒜粒亦系一个好好嘅选择,微辛之余带住少少甜味,好出色~😝

🍛和牛炒饭

粒粒分明嘅蛋炒饭,上面有啲和牛粒,香味十足,但系调味比较清淡,所以食一碗都唔会觉得太多~

🐠西京烧比目鱼扒

呢个系比到好大惊喜我嘅一道菜式,系我成餐入面最钟意嘅,比目鱼表面烧到金黄松脆,而入面白花花嘅,一片软嫩,外脆内软做得十分出色,一啲腥味都冇,而酱汁系西京烧汁,混合咗味醂、酒,同白味噌。酸酸甜甜咁,加上外脆内嫩嘅鱼肉,为今餐做咗个好好嘅收尾~😋

💛甜品

🍰 伯爵茶蛋糕&焦糖咖啡蛋糕

伯爵茶蛋糕少少嘅茶味,带有淡淡嘅回甘;焦糖咖啡蛋糕则好香嘅咖啡味,甜度较高,个人比较钟意食前者~😋

💚饮品

🥤咸柠七

喺铁板烧饮到咸柠七都几惊喜,但系其实好夹,成餐咁多肉类同海鲜,咸柠七咁啱可以解腻,十分合适

🧋珍珠奶茶

呢个奶茶则是全糖奶茶,十分甜,珍珠唔会煮唔透,作为一个跟餐嘅珍珠奶茶完全合格!

推荐度:😋😋😋😋😋