2019-10-22
今日同朋友食晚餐,嚟到成公司附近,佢介绍左呢间串烧,话净系开晚市,所以去试下。呢度除左有串烧之外,仲有鸡煲食。老板娘好健谈,好好招呼,佢话呢度嘅串烧同鸡煲都系即叫即做,而且因为明火烧,所以会好食啲同要俾啲时间。一嚟就试下个鸡煲先,你估唔到嘅系,一间串烧专门店系会连鸡煲都咁出色。佢有别于一般出边嘅鸡煲,佢系唔会连炉上嘅,而系你落咗order之后佢会即时帮你整一个鸡煲然后直接上枱,因为唔系过炉一路煲住嘅关系,所以啲鸡全部都好滑。最令我惊喜嘅系佢鸡煲嘅配菜,唔系单调嘅洋葱,而系加咗青瓜,四季豆,青椒红椒,成个鸡煲唔会好油,而且加埋呢啲入晒味嘅青瓜,仲带有一点清新嘅感觉。真系好食到连一块洋葱都唔放过。朋友已经做好准备带咗一支啤酒嚟迎接串烧。首先系呢个鸡泡鱼干,甜甜地,唔会烧到好干,绝对系下酒小食。然后仲有嗌咗个鸡扒,鸡扒嫩滑,鸡皮都烧到脆卜卜。朋友嫌唔够仲叫埋佢个烧鸡皮,脆卜卜热辣辣,真系越邪恶越好食。另外我仲带咗佢个蜜糖烧花枝丸,热辣辣胀卜卜,甜甜地又弹牙。跟住就系重头戏 - 烧蛏子。蛏子好新鲜,处理得好干净白雪雪,烧到啱啱好,啲鲜甜嘅汁连埋粉丝同蒜蓉,真系绝配。然后仲嗌左个翠玉瓜,翠玉瓜感
朋友已经做好准备带咗一支啤酒嚟迎接串烧。
首先系呢个鸡泡鱼干,甜甜地,唔会烧到好干,绝对系下酒小食。
然后仲有嗌咗个鸡扒,鸡扒嫩滑,鸡皮都烧到脆卜卜。
另外我仲带咗佢个蜜糖烧花枝丸,热辣辣胀卜卜,甜甜地又弹牙。
然后仲嗌左个翠玉瓜,翠玉瓜感觉唔够干身,但系甜甜地都几好食。
而烧韭菜,都系唔够干身,比较湿,如果孜然粉再多一啲会更加好食。
食串烧点可以少得烧茄子,呢条烧茄子真系好大条,铺满蒜蓉,烧到啱啱好,好食到停唔到口。
最后点少得烧菠萝嘅出场,烧菠萝烧得好干身,但系一咬开就爆汁,而且好甜,系一个最好嘅甜品。
佢呢度除咗有一般嘅啤酒同汽水之外,仲有啲自家制嘅凉茶,同埋一啲手工啤同大酒都可以选择。讲起自家制嘅嘢,佢呢度仲有自家制辣椒粉,我试咗一啖已经辣到不得了,但系爱食辣嘅朋友竟然可以成兜用晒,因为佢个辣椒粉真系好香。