喺天后多住咗咁耐😪,都系去帮衬地铁站附近条食街嘅地舖,好少去楼上舖揾嘢食…今日同朋友去附近寻觅😗,见到金轮天地大堂放左啲餐厅嘅menu,俾我地发现到8楼成层原来有个新餐厅🤩(重点系有好多赞嘅食评‼️)所以决定一于试吓😆!!! 果然系个好地方👍🌟 即兴脆皮BB乳猪 🌟一碟有4件BB乳猪,作为头盘分量适中~大细啱啱好👍👍唔好睇佢细细嚿😙,其实口感都几丰富🤩,食真啲会发现有好多层次㗎‼先讲件乳猪🐽,块皮薄得黎脆卜卜,肉质又够嫩滑,肥瘦适中,一脆一淋,口感特别😋再讲下底层嘅千层薯仔薄片🙈,每一层都搽咗少少松露酱,令到薯仔嘅奶油香味更加突出🤤 整体而言, 依碟我真心大力推🔥唔单止好食咁简单🙈,我仲好欣赏主厨创新嘅想法✨,依碟菜嘅中西配搭一啲都唔突兀,不错不错😍-🌟 煎焗比目鱼搭配虎虾 🌟依碟主菜可以话系海鲜总动员😆,煎焗比目鱼🐟搭配海虾🦐,分量相当足够👍👍比目鱼嘅外皮金黄油亮,煎到好香好脆🤤,肉质新鲜,软嫩到可以一切即断🙈,蘸埋伴碟嘅新鲜柠檬汁🍋完美中和油腻感😙~依碟菜嘅第二个亮点就系大大只嘅虎虾🤩🤩,真心有惊喜‼️只虾好鲜甜😋,肉质厚实😆,再蘸埋伴碟嘅酱汁,口感变得浓厚✨最值得赞嘅位👏系厨房会贴心

所以决定一于试吓😆!!! 果然系个好地方👍

一碟有4件BB乳猪,作为头盘分量适中~大细啱啱好👍👍

🌟 煎焗比目鱼搭配虎虾 🌟

依碟菜嘅第二个亮点就系大大只嘅虎虾🤩🤩,真心有惊喜‼️

只虾好鲜甜😋,肉质厚实😆,再蘸埋伴碟嘅酱汁,口感变得浓厚✨

最值得赞嘅位👏系厨房会贴心咁事先将只海虾剪开✂️,咁我地食都方便啲🙈

除左海鲜🐟🦐,伴碟嘅蔬菜都好好食😍,日本南瓜甜甜地,细致绵密嘅口感好正😋

🌟 芒果探戈精品茶 🌟

食到咁上下,我叫左杯芒果探戈精品茶💃,见个名几得意就好奇叫黎试下~😂

当我攞起杯茶,芒果🥭嘅香气就扑鼻而来😲

第一啖入口,净系饮到淡淡嘅花茶香气🍃,不过接住喝多两三啖之后,尾韵就感受到芒果嘅酸酸甜甜🙈,好过瘾😍。

🌟 $88 Happy Hour 优惠套餐 🌟

饮完杯茶食完咁多好嘢😋之后,我地仲系觉得意犹未尽😗,所以决定坐多阵享受下~

望到电视loop紧餐厅优惠,发现原来依家做紧Happy Hour discount,一于叫黎试下😆

🌟 $88 Happy Hour 优惠套餐 🌟

套餐包一杯意大利气泡酒或白酒🥂同埋两只生蚝🦪(啱啱好我地一人一只😃)

不过要注意嘅系依个优惠只限下午时段3-7pm⚠️

🌟 $88 Happy Hour 优惠套餐 🌟

生蚝到𠮶阵,我地好惊讶🤩,因为佢同我地手心一样大,望上去新鲜肥美🤤
蘸少少柠檬汁之后更加能带出蚝嘅鲜甜味✨

依个价钱配高品质嘅生蚝🦪加埋美酒一杯🥂,简直系一级享受👍👍

2022-07-07
午餐