2018-10-18
今日同𠮶friend去 The One 睇戏,顺便喺度揾埋食,先前有朋友介绍五楼𠮶间〈宏〉,话D绿茶甜品好出色,咁就一于试吓喇!装修时尚雅致,座位宽敞舒适,最啱优哉悠喺度叹个long lunch。睇吓餐牌,有各式各样嘅日本丼同乌冬定食,另外又有意粉选择,不过最吸引我嘅系林林总总嘅甜点同特饮。越睇越想食,唔好讲咁多,先嚟个宇治抹茶沙冰软雪糕,大大杯,好吸引,呷一口凉到入心嘅沙冰,再加上香甜滑溜嘅绿茶雪糕,真系令人停唔到口,佛手柑沙冰,酸酸甜甜,味道清新无比,赞!我叫咗个大鳗鱼饭套餐,包括有鳗鱼饭、沙律、海藻乌冬、小抹茶蛋卷同红茶等。鳗鱼又香又甜,滋味十足,呢D用新潟米,口感绵腻。清清哋嘅海藻乌冬,幼滑爽口,别具新鲜感。海鲜海藻意大利粉,卖相不俗,意粉内加入海藻,食落别具风味,值得一试。随餐奉上嘅抹茶蛋卷同芝蔴蛋卷,甜美可口。我哋两个抹茶控,又点会咁易罢休,当然要追加…先嚟个京都宇治抹茶软雪糕芭菲,哗!哗!哗!淡淡抹茶香嘅软雪糕,加上红豆、杏仁薄脆、抹茶果冻,好味之极。京都宇治抹茶芭菲同一姊妹作,同样诱惑。呢餐真系豁咗出去,将卡路里完全抛诸脑后。如果你喜欢抹茶甜品,《宏》绝对值得一试!
佛手柑沙冰,酸酸甜甜,味道清新无比,赞!
鳗鱼又香又甜,滋味十足,呢D用新潟米,口感绵腻。
清清哋嘅海藻乌冬,幼滑爽口,别具新鲜感。
随餐奉上嘅抹茶蛋卷同芝蔴蛋卷,甜美可口。
我哋两个抹茶控,又点会咁易罢休,当然要追加…
京都宇治抹茶芭菲同一姊妹作,同样诱惑。