下午坐车出土瓜湾,落山道巴士站落车,距离约会时间仲有半个钟,又未食嘢,够时间食个快餐,望两望,装两装,食碗粉面肯定最快手,点知畀我揾到嘅间惊喜嘢。一坐低,店员即刻过嚟问我食啲乜?大佬呀!我第一次嚟帮衬,鬼知你有咩食咩?于是同佢讲话等阵先,佢行开咗。我迅速打开餐牌,入面好鬼多选择,但好彩第一时间吸引我嘅系大大只字「鱼面」,再望下细项,吸引我嘅字系「鲜墨鱼须」,正在犹疑之际,个店员又走埋嚟问我食啲乜,前后我谂两分钟都无,讲真咁嘅态度真系好赶客,你又唔系澳牛,间舖又只得5成满左右,何必咁赶住落单呢?佢既然咁赶,我亦无谓心多,一于叫鲜墨鱼须鱼面,见到佢个餐牌有话加钱可以有我至爱之一嘅鱼皮,咁就加埋落去啦!鱼皮先到,弊!韧口。再过几分钟,鱼面终于到,原本想叫杯饮品,但饮咗一啖汤之后,取消呢个打算,事后亦证明我呢个决定系正确,因为我系成碗汤饮哂,之后一直唔口渴。手机食完到我食,我先将鱼皮放落汤度浸腍,咬一啖墨鱼须,个鲜味即时出到嚟,虽然系硬咗少少,但鲜味真系没法挡,鱼面就无乜惊喜,但唔会太差,可以啦!而鱼皮浸腍后,唔会太难食,埋单$46,应该会有下次嘅,虽然个店员催命鬼嘅态度真系好唔掂。

• 鲜墨鱼须