2022-08-08
唔讲真系唔知呢条巷仔入面有餐厅,仲有几间添,是晚朋友带我到呢度揾食,食一间叫川川贡的餐馆。一听个名就知道系食辣野食川菜啦,但唔使惊,朋友话佢有得拣bb辣,就算系食辣新手一样可以好啱食。🐟川川酸菜鱼先来份店家招牌酸菜鱼,黎到真系好大碟,唔止个碟大,入面十分足料,鱼片超多,意外地无薯粉垫底,居然全部系鱼,豆卜,莴荀,菇等。尝一下汤头,鲜甜美味,要了bb辣,呢个辣度我觉得啱啱好,大口大口饮汤都无难度,个汤正到食完都想包走,哈哈。鱼片又多又嫩滑,最正系无骨添呀,就算食到尾冻左都唔会腥,食得出系新鲜鱼,但系咩鱼就唔知了。🫑三椒肥肠三椒你以为系三色椒?咁就错啦,系三种唔同嘅辣椒呀,味道又香又辣好惹味,肥肠下得多,咬落甘香有嚼劲,点缀的芹菜爽口又香脆,好味好味。🥔酸辣土豆丝哗哗,土豆丝呢碟又系好大份,满满一盘,酸酸地好开胃,微辣重蒜香又系好正,唯独系土豆略为粗身不够爽口,扣分了。🍚白饭啲𩠌咁正忍唔住要叫个白饭,捞汤捞汁超好味。🥃忌廉&王老吉食辣野唔少得叫野饮,店家暂时只有罐装饮品。太好味,已经计划紧下次同朋友叫咩食,呵呵~
先来份店家招牌酸菜鱼,黎到真系好大碟,唔止个碟大,入面十分足料,鱼片超多,意外地无薯粉垫底,居然全部系鱼,豆卜,莴荀,菇等。尝一下汤头,鲜甜美味,要了bb辣,呢个辣度我觉得啱啱好,大口大口饮汤都无难度,个汤正到食完都想包走,哈哈。鱼片又多又嫩滑,最正系无骨添呀,就算食到尾冻左都唔会腥,食得出系新鲜鱼,但系咩鱼就唔知了。 🫑三椒肥肠
三椒你以为系三色椒?咁就错啦,系三种唔同嘅辣椒呀,味道又香又辣好惹味,肥肠下得多,咬落甘香有嚼劲,点缀的芹菜爽口又香脆,好味好味。 🥔酸辣土豆丝
哗哗,土豆丝呢碟又系好大份,满满一盘,酸酸地好开胃,微辣重蒜香又系好正,唯独系土豆略为粗身不够爽口,扣分了。 🍚白饭
啲𩠌咁正忍唔住要叫个白饭,捞汤捞汁超好味。 🥃忌廉&王老吉
食辣野唔少得叫野饮,店家暂时只有罐装饮品。
太好味,已经计划紧下次同朋友叫咩食,呵呵~