2021-05-29
由于喺附近返工,见到呢个舖位开咗间新餐厅,所以都想试试,从餐厅名嚟睇,就知道佢系食泰国嘅水门鸡饭为主,啱晒我口味,所以值得一试从门面望入去,其实装修冇乜特别,唔算话好吸引,不过我谂注重嘅主要都系嘢食呢个就系餐厅嘅餐牌全部,大家见到佢整体嘅选择都唔多,不过都系果句,我谂佢最主要就系食水门鸡饭,另外仲有两款饭系俾大家拣嘅,同时亦都有一款前菜甜品俾大家作另类选择,而饮品亦都有几款俾大家拣重点系佢定价唔贵!点完餐之后,先嚟嘅系我哋嘅饮品,我叫咗呢个乌龙茶,佢系用一个高薪嘅胶樽入住,感觉好似几特别,而且方便饮唔晒之后拎走,而我朋友叫呢个嘅系陈年金橘蜜,我朋友话佢呢个都几好饮㖞嘢食都嚟埋啦,你问我,喺呢度食嘅选择,一定会拣返水门鸡饭,因为系佢呢度嘅招牌菜,同时我亦都加咗一个沙律,佢系青木瓜沙律,而且大有小辣,都几开胃,虽然佢嘅份量唔系好多,不过真系性价比好高,因为佢只系买10几蚊一个讲返个水门鸡饭先,佢用咗油饭底,虽然大家见到鸡件唔多,但系真系每件鸡都非常好食,因为除咗口感非常好,佢真系一啲都唔韧,够晒白滑,唔知真系以为自己食紧海南鸡虽然佢嘅鸡件唔多,但系整体来讲,绝对够饱,而且性价比几高,因为呢
重点系佢定价唔贵!
虽然佢嘅鸡件唔多,但系整体来讲,绝对够饱,而且性价比几高,因为呢个鸡饭讲紧只系30几蚊,大家可以见到佢嘅鸡件,唔系净系肥膏,佢嘅肉系非常白滑,食落非常舒服,其实好食过喺泰国食嘅水门鸡𠮶啲鸡件添,重点系因为佢够晒滑!
呢个饭另外仲跟咗呢个酱汁,呢个汁可以讲系其中一个灵魂,佢嘅味道真系够晒泰国,因为将你啲鸡件点埋呢个酱汁食,完全系非常配合,大家钟意食泰国菜嘅朋友,就知道呢个酱汁系咩嚟啦!
又系𠮶句啦,因为价钱都系10几蚊一个嘅芒果糯米饭,所以都叫你试一试,如果以10几蚊来讲,佢嘅价钱绝对唔贵,而且性价比几高,所以佢嘅份量亦都唔算多,但系正正因为咁,其实都好适合大家饭后加一个用来做甜品,所以就唔会觉得太饱
佢呢个芒果糯米饭都几特别,下面嘅芒果糯米饭,用上糯米及只糯米,所以有唔同嘅口感,同时亦都感觉好似特别啲,而上面嘅芒果都几鲜甜,成个饭都系热辣辣,唔系说动嘅,当然系唔会冻食啦,不过佢嘅热度非常强劲,所以食起嚟都好特别,而且糯米又够软,所以食起嚟,味道非常强烈,而且每啖都有椰汁香味,确实系唔错