2018-05-06
假日random pick,想揾下cafe chill,zensory zero一直都在checklist,所以就决定去黄竹坑探索下。间店地点非常近地铁站,离远见到全落地玻璃就知系佢。一开门入去就系CASHIER,所以大家都塞哂喺门口,本身好惊见到咁多人以为有排等,再望入去,地方好大,位置很多,太好。不得不讲,楼底真系十分高,喺香港揾到间空间感咁大嘅CAFE 真系好惊喜。店铺系全自助形式,先排队俾钱买嘢食,自己去拎埋嘢食先再去揾位。CASHIER隔离放咗D扭蛋,好QQ 。店内椅桌都偏向工业风,部分食品就强调材料来自日本(日本米/日本蛋),餐具就中国风青花瓷,集各类风格于一身真系好特别。All day breakfast 不算太特出,正常用料,正常味道。茄汁豆,肠同菜都好普通。菇唔够味。相比下,火腿较特别,厚身但偏咸。最出色系多士有烘底,牛油内有香草,好香。份量唔算大,但因为ALL DAY 系我必选菜色,所以都无后悔。蛋多士有惊喜。朋友食咗一啖问我点解好似有榴梿味,我好惊讶估唔到有呢个玩法,即刻整返啖试下。笑死,的确系有种特别味道但唔系榴梿味,我觉得系有阵香草味加少少牛奶味。唔知系咪因为
CASHIER隔离放咗D扭蛋,好QQ 。
整体黎讲,成间餐厅都好有惊喜。始终真系好难得,香港寸金尺土,大多数餐厅为生计不得不将D座位有几多尽量整几多。呢到环境很好,落地大玻璃采光好好,值得放假过黎慢慢chill。