2010-03-08
为同行嘅食素亲戚,过年后食番餐素就拣咗常悦,既合众人口味,亦可试真半时忽略嘅食材原味,更可让平时装住大鱼大肉嘅肠胃抖一抖!常悦摩登得哩唔会太过古灵精怪,菜式多专注于用材及烹调味道,唔会太花巧,比较啱我亲戚口味,因为佢真系食斋人,扮牛扮马嘅素菜佢唔啱,故此,我哋嗌嘢都系以食原味为主嘅素菜。先上两点心:沪色炸春卷、蒸香菇萝卜糕,前者无乜特别,但后者好正,食出清甜萝卜味,加埋柔软嘅质感同菇香,真系简单而食出真味嘅点心!炒两个小菜,都系想食材料原味,所以拣咗一个栗子鲜竹煲,另一个就系榄菜莲藕鲜冬菇,两者都好对板,前者栗子粉香,配上爽脆鲜竹笋,虽然口感各异,但味正又夹㖞,再者,酱料味不浓,先至唔会冚咗栗子同鲜竹笋嘅味!至于后者,榄菜咸咸香香,莲藕薄切炒得脆口,加埋肥大肉厚嘅鲜冬菇,唔错唔错嘅选择!得点心同小炒顶唔得饱,所以唔少得叫个饭,睇开食评赞哩个焗芋头饭好,梗要试试验明正身啦,乜都唔使讲,净系焗芋又粉又香已经够照,饭粒分明但唔干身,捞埋少少献汁哩食,果然好介绍。最后,总要点个糖水作结至觉得餐饭够完整,招牌生磨合桃露,二话不说就拣定系佢,钟意合桃味道嘅人一定爱死佢,原合桃生磨引出,爆发浓郁合桃
最后,总要点个糖水作结至觉得餐饭够完整,招牌生磨合桃露,二话不说就拣定系佢,钟意合桃味道嘅人一定爱死佢,原合桃生磨引出,爆发浓郁合桃香味,幼滑得一呷就滑过喉咙,仲有浓稠、甜度啱啱好,一窝可分成六、七碗,抵食!至紧要亲戚都满意哩餐晏仔!