2023-05-12
民丰系荃湾人众所周知,新鲜好味价钱大众化嘅民间美食,住咗荃湾几十年民丰都真系提供咗不少美食比大家。买得嘅都系新鲜唔算差,茶果、糯米糍、汤圆、韮菜饼、中色包点、烧卖、粉面、甚至节日特色美食,都系我嘅至爱。其实两位事头婆都好落力对客人好好,我作为食咗几十年嘅一个麻烦嘴刁客,好想讲以前菜肉云吞都真系皮软肉汁juicy ,食完一只有好想再一路食嘅感觉,但系自从多年前猪肉价格大幅飙升开始,就觉得肉料大不如前,唔知系咪由以前用鲜用转咗冰鲜肉沿用至今,到现在云吞皮又硬,仲要加厚厚的一层层面粉喺底+面(以前会薄薄䇴一尘粉,但而家好多系一羹羹倒落去)煮熟咗层粉仲后过云吞皮…..超难食,希望事头婆真系可以自己试吓而家嘅云吞味道,睇吓仲会唔会揾得返佢哋当年做出嚟嘅初心味道。😬