2017-09-06
夜妈妈喺中环放学,近10点真系死城一个,冇乜好食。见池记未打烊,即管入去一试。之前总系觉得佢太贵,甚至比麦奀、麦文嘅更贵,所以都系无冲动入去食。嚟一间广东面家食嘢,基本盘一定要试返碗云吞啦!自古以来,云吞都系小食,所以包到细细粒一啖一粒最啱数,所以,沾仔所谓首创嘅乒乓波咁大嚿嘅云吞,觉得始终都系gimmick居多,一啖食唔哂其实唔系咁钟意。另外,其实包云吞嘅形态度都好重要。包一粒云吞总要留条尾,真系可以靓到好似一条金鱼尾一样,放汤时散开,真系好似欣赏紧条金鱼游水一样!池记绝对做到了,系我食过咁多间云吞面面家之中,尾部形态最靓嘅,而并无之一。其他好多时唔系条尾太短,就系包嘅时候手心揸得太用力,将条尾揿实咗。可惜,用料方面比较逊色。虾嘅size ok但肉质唔爽有d韧。云吞并非全虾云吞,有10-20%猪肉左右,调味适中。惊喜之处系食到又少少大地鱼干加咗入去捞馅,散发那种独特嘅香味;尽管如此,由于虾嘅质地差,整体上令到成碗云吞完全失色。正所谓色香如何好,总要靠味道!$50一碗真系完全唔值,试一次就够,不会再有下次。