2018-09-29 582 浏览
平时听开陈柏宇嘅歌,对佢印象都几好,系位好好先生。朋友讲起佢开左间火锅店,话系取个西经几正宗嘅,于是跟左朋友去试呢间云长小龙坎老火锅啦,希望会野生捕获到陈柏宇。未入门口就已经见到用书法写嘅「云长小龙坎」招牌,用红色带图腾嘅布装饰,门口嘅另一边有个大大嘅云长师兄助威,几有势。望向正门,有条龙虎视眈眈咁望住你,做咩姐XD,家下系我食你,唔系你食我Bor。入到去侍应带我地入座,有D似古代客栈嘅感觉,木制嘅桌椅,高挂嘅灯笼,古色古香嘅屏风同画,无错,我一家系穿越左时空返左去古代!系时候停止我嘅幻想,睇睇个餐单有咩食,事关行左一日街真系好鬼肚饿。朋友今日唔太舒服,战力唔太够,所以叫嘅野唔多,同偏清淡为主。◎清香药膳锅($128)我地叫左个清清地嘅汤,咪睇佢好似无咩野浮系面,但佢其实都几充料下,有红枣、罗汉果、杞子、桂圆、淮山等,饮落浓滑,药味温和,入落去顺口而唔会过份抢左其他食材嘅味。◎龙厨八宝摩天轮($118)见到摩天轮即刻相机食先,呢个摩天轮嘅乘客系各式各样嘅手打同自制丸同饺子,比如牛丸、墨丸、虾丸、猪肉丸、云吞、韭菜饺、水饺,我地每拎走一宝时,个摩天轮就会自己转,转去下一个,好得意!同埋佢

◎清香药膳锅($128)
龙厨八宝摩天轮
◎龙厨八宝摩天轮($118)
见到摩天轮即刻相机食先,呢个摩天轮嘅乘客系各式各样嘅手打同自制丸同饺子,比如牛丸、墨丸、虾丸、猪肉丸、云吞、韭菜饺、水饺,我地每拎走一宝时,个摩天轮就会自己转,转去下一个,好得意!同埋佢地好贴心咁放块菜系下面垫一垫,避免D丸同饺子痴底。D饺包得唔错,都系皮薄馅多,而丸食起黎都弹牙嘅。
客家梅菜猪肉丸
◎客家梅菜猪肉丸($78)
第一次食呢款肉丸,好有趣,梅菜味十足,口感都虽然无其他丸咁弹,但佢肉味好浓,都几特别。
即炸紫菜响铃
◎即炸紫菜响铃($58)
呢只鸭运左D现烤响铃,有惊喜!响铃仲系暖暖地,要紫菜炸过后,味道突出,浸系火锅2秒再拇返上黎,好香脆吸汤,配埋甜酸酱食,仲可以淡化个油腻感。
什杂盘
◎什杂盘($68)
菜菜子系用个竹篮上台,好似棒左个花盘上黎咁。XXD

◎马蹄竹庶水($68)
饮得出无加糖,系竹庶天然嘅甜度,但又无出面街太甜,我钟意佢呢款,清清地,饮落舒服好多。
2018-09-26
龙厨八宝摩天轮