2024-04-02
港湾道附近都有好几间西餐厅,好适合去会展前后用餐。FRITES Belgium on Tap主打嘅青口细细粒容易食,仲有唔同口味任君选择。一般黎讲如果餐厅有outdoor seating,我都会拣outdoor seating,感觉开扬啲,天气唔太热嘅话其实都几舒服。 🍲Mussel pot (Hoegaarden) 1/2kg一般黎讲青口都系白酒或者creamy sauce,今次就试下Hoegaarden味。味道比较清爽,啤酒味唔太浓,只系aftertaste有少少啤酒味。配有薯条同面包。2-3人嘅话其实食1/2kg都够,除非你想食青口吃到饱啦。 🥩Classic Steak Frites黑安格斯西冷配法式伯那西酱(Bearnaise butter)、油渍蕃茄及薯条,经典嘅牛扒薯条配搭。 🍞Garlic Bread估唔到蒜蓉包系今晚最惊艳嘅菜式,越简单嘅野越见真章,蒜蓉味浓厚,面包脆而不㶶。 🍺Hoegaarden点解要特登点评个啤酒?因为怪怪地,唔知系唔系存放问题有少少走味,唔系一般Hoegaarden嘅味道,偏啖同埋怪怪地。 🍟大部分嘅菜式都配薯条,好适合同朋友坐低饮两杯慢慢食。
🥩Classic Steak Frites
🍞Garlic Bread
🍺Hoegaarden
🍟大部分嘅菜式都配薯条,好适合同朋友坐低饮两杯慢慢食。