2022-02-23
人生就是这样子,疫情期间,多了很多机会食住家饭 ,就好想念外出食饭嘅味道。所以今日就选择仲喺青衣长发嘅“泰然“叫外卖 ,大吃一番 。青衣越嚟越多选择, 对于我呢个青衣人嚟讲绝对系一个好事。青衣离美食沙漠之名又远一步。 天气咁冻,当然要饮返一个“冬阴功海鲜汤“$108暖下胃,暖下身。呢个冬阴功嘅酸辣度对我嚟讲刚刚好, 酸酸味味嘅味道,十分醒胃,有海量嘅虾肉同一只份量十足嘅大头虾, 作为今餐的开始真系适合不过。 再嚟就系一个“金柚子虾沙律“$88。 柚子嘅份量一啲都唔吝啬,每一粒都多汁饱满, 配搭充满泰国风味嘅酱汁 ,别树一番风味。 唔知系天气冻嘅关系定系呢前两度菜都有开胃嘅作用, 所以为系特别好胃,食量大增。 主菜方便食泰国菜又点少得“菠萝海鲜炒饭“$98, 攞到返屋企仲系热辣辣,充斥住香喷喷嘅菠萝味道。真系好想去泰国旅行丧食同按摩啊。 最后当然你一个经典嘅泰“海南鸡油饭 “$68。油饭分量十足,海南鸡嘅鸡肉都好滑,唔鞋口, 性价比十分之高 。相信系呢段时间好多为食猫都无得出街食饭 ,希望疫情快啲遇过天青 ,大家可以继续丧食。
冬阴功海鲜汤
金柚子虾沙律