2024-06-14
最近成日落雨,天气闷热又潮湿,适合去食吓风味酸甜开胃嘅泰国料理。「阿闲泰」装修新颖,楼底特高,四周有多只可爱兔仔装饰,并享有美丽海景,餐厅充满著浓浓嘅南洋休闲风情。餐厅注重食材品质来源,料理酸辣适中、清爽味美,餐品选择更加多样化,有创意而且带特色。🔸红咖喱和牛漠堡扒滑蛋盖饭:结合咗泰国著名嘅浓香咖喱同日式蛋包饭,酱汁浓稠,配上滑捋捋嘅鸡蛋,口感丰富。和牛汉堡亦非常之大块,唔会煎得太干,入边依然保留到肉汁。🔸封门柳•牛筋丸浓汤船面:封门柳嫩滑,牛筋丸爽口弹牙,仲有萝卜同埋两块香脆猪皮。泰国新鲜幼面虽然幼细,不过挂汤力强,每啖都可以品尝到浓汤滋味。🔸 泰式生虾:秘制酸辣酱汁随着咀嚼生虾嘅同时,香辣酸甜爽脆全部绽开。跟餐小食只百两只,真系唔够喉,下次再访嘅时候我要叫一整碟。🔸阿闲泰奶茶配奶茶雪条:卖相一流,可以自己加入红茶及牛奶。杯入边仲有奶茶啫喱,得意又好味。奶茶雪条除咗可以就咁食之外,亦可以将佢慢慢融入奶茶内,令到味道更加浓郁,超级推介👍🏻🔸泰式鸳鸯冰:一杯fusion嘅饮品,口感清爽,风味独特,同样可以自己斟倒鸳鸯同埋牛奶。杯入边嘅冰块同样系鸳鸯雪城嘅冰粒,令饮品唔会越饮越淡。🔸泰式街
🔸泰式街头椰子雪糕:两大球美味嘅椰子雪糕,加上粒粒粟米同埋薄脆,层次感丰富。