2016-04-30 801 浏览
美女同事介绍,次次都文记都有点闷,有点新鲜感都好,我就最有冒险精神架啦。晓奥、安信、艾娜、提云氏、鹏程、猪迪、虾片、彭美拉,黎个 6 𩠌 1 汤都够喇,每个小菜都送白饭咁好?不过最紧要好食。霸皇花猪骨汤,免费例汤,多谢。暖暖地,奶粉味有趣,用开边只牌子味精呢?试左一小碗够晒。京都骨,只碟可能太大只,配菜又少,只有菠萝,甜酸汁又无,所以感觉份量少,非常凄凉又刁零。但竟然系全餐最好味,肉排炸得微脆香口,肉质棉中带弹,甜酸汁渗入肉排之内,酸酸甜甜又有点肉汁,当然开胃啦,送饭都几好味。啫啫鸡煲,文静的鸡煲温文地轻轻的来,轻轻的走。并不是热腾腾吱吱声送到,烟都唔烟下的常温,都够热既,而且欠缺香气。啫啫鸡煲,我地无 order rare 㖞,鸡件太生,连我一向唔怕生鸡肉既都食唔到啰,赵唔到。味道只容于表面,里面完全无腌无味。干鞋硬猪润作装饰,失败。味菜胡椒炒猪肚,似味菜捞猪肚,救命!又系暖暖地,到底系咪用电磁炉煮架?无镬气可言。卖相麻麻,欠缺吸引力。猪肚硬而带膻味,可能因为我无夹住酸菜味菜一齐食啦,多多少少都可以减轻一点,试左一口,bye bye。上汤杂菜煲,时蔬质数差,草青味强烈,无菜甜味。菜芯

上汤杂菜煲,时蔬质数差,草青味强烈,无菜甜味。菜芯、西兰花、白菜仔、旺菜,粗糙又厚又硬,通通都要 out。汤底味道偏淡且单调,就算有虾米、鲜鱿吊味都返魂乏术,又系两啖收手。

榄菜干煸四季豆,味道唔错㖞,榄菜加豆豉浓味又香口,四季豆爽脆香甜有点水份,虽然部分有少少渣。

土鱿蒸肉饼,即叫即蒸,蒸𩠌需时所以最后先到啊。土鱿碎随便地洒系肉饼面就去蒸,完全无谂过要剁埋一齐啰,土鱿还土鱿、肉饼还肉饼。

咽韧土鱿阵阵海味咸香,好醒胃。肉饼乸到滑嘟嘟又松软,虽然质地麻麻,但混入大量肥猪肉异常香口,加埋土鱿捞饭,真系饭都食多两碗呢。

南乳炆莲藕猪手,见唔多够食,叫多碟猪手补补仓,预左份量唔会多,无需担心食唔晒会浪费。一早炆好兜两兜即到,暖暖地猪手几旧一定唔够分,唔洗客气抢件试试先。

南乳味道强劲而乏味,食唔到其他味道好闷呢。略咸重口味,捞饭应该可以平衡一点。猪皮胶滑微弹,损下咸咸的骨,无咩肉食。

每道菜恰似屋企镬仔煮出黎,无镬气可言,静蝇蝇非常宁静,半睡状态。煲仔也好、小菜也好,同一方法演绎。京都骨、四季豆、蒸肉饼系我成个 lunch 食得最多,其他都只系一两件啰。

霸皇花猪骨汤
京都骨