2019-04-12
平时好少可专登去揾间真系卖正式西餐既餐厅去试,不过咁岩行开戈边,见到好似几舒服,睇menu野食又几吸引咁,就行左入去坐低食野。间铺既环境真系好舒服,唔系好话好光,又静静地,坐低左成个人好relax。当时时间尚早,所以冇乜人,就更加舒服,不过我地临走戈阵就真系开始变番多人,应该因为尼间野质素真系好好。一开始系比左两个餐牌我既,有餐汤同头盘餐牌,同埋主菜餐牌。有好多唔同款既野食简,唔系定实左一个主菜一定系跟边个边个头盘同餐汤,咁大家都可以简自己最想食既野,唔洗怕浪费。头盘就简左烟三文鱼黑鱼子蛋白沙律,同埋千层蟹肉牛油果伴鲜海胆。餐汤就系龙虾汤同带子粟米汤。戈两个头盘真系好开胃,酸酸地,但又唔会好似平时自己系超市买戈啲沙律酱咁酸,尼个个沙律系冇遮到其他食材既味道。但其实我本身就唔系好食海胆既,因为以前有次试过食左个好难食既我就唔敢再试。不过尼个千层蟹肉牛油果伴鲜海胆我都系试左,点知系一啲都唔腥,好易入口。虽然我系夹埋啲沙律一齐食,但都仲食到海胆个味道。至于戈两个汤真系好浓郁,本身我自己预计个带子粟米汤个味会纯粹好似多左粒带子既罐头粟米汤咁。点知完全唔系戈回事黎!佢啲粟米应该系切碎左,好细粒好
野饮menu佢系最后先比既,食到咁饱最好就当然系饮番杯茶埋尾啦,所以就叫左杯Peach Iced Tea同埋Twinings既Earl Grey。成个食饭过程都系好舒服,因为尼间餐厅唔会好似某啲餐厅咁: 不停咁上菜,摆到成台都系野食,都冇位食咁。尼间会慢慢一个一个course咁上菜,食完一个先再上第二个,食得好relax。