2015-09-14
落单时已好声好气甘同𠮶个啡色衫清洁阿姐讲:「靓女,肠粉唔要甜同辣酱,唔该」,点知佢就甘木囗木面,一言不发睇左一眼张单,就甘同另外一个红衫阿姐讲左一句:「唔要辣醤」,之后走左去,我听到之后,ok fine!我当我讲得唔清楚,于是我立刻补返一句:「靓女,肠粉唔要甜同辣酱,唔该」!红衫听到后亦一言不发之后做野,我心谂冇礼貌呢间野嘅特色嚟嫁?之后到佢拎左碟肠粉嚟时,却发现佢落左甜酱,于是我开始小小火滚,但又保持礼貌及语气,又同红衫阿姐讲:「唔该,我刚才已经讲左话唔要甜同辣酱」,佢闻言后又再唔出声目无表情,一句Sorry都冇,拎走碟野,然后竟然就甘夹走沾有甜酱嘅肠粉,打算就甘俾返我!我心谂妳真好野!就喺我打算拍枱走人时,有另一个长驻在店外面档的红衫阿姐同佢耳语了几句后,夹夹下突然停左手,问我:「系咪一定一滳都唔要?」,我心谂妳都几废话下㖞!我接受到嘅话,我就唔会一开始就叫妳哋走酱啦!!见到妳D毫无歉意,面目可憎嘅咀脸讲完后,我心中虽有气,但话哂第一次嚟帮衬,事前略有听闻食评不差,于是忍一忍,霸气回覆一句:「系·呀!!」阿姐听完后,终于放底碟「有料肠粉」,双手捽面,强作精神,再夹过另一份肠粉过嚟,
阿姐听完后,终于放底碟「有料肠粉」,双手捽面,强作精神,再夹过另一份肠粉过嚟,不过可惜佢又漏左芝麻⋯⋯我轻叹一声,只好又又又再叫佢补回⋯⋯天呀!难度想安安静静地食返餐都甘难?!
好啦,评论一下食物吧:
肠粉:蒸的时间唔够长,略硬,味道普通。
咖哩鱼蛋:咖哩味只停留在表面,鱼蛋只有少少鱼味,失败。
牛腩:一个字——硬!味道尚可。
豆卜同米线:普通质素,乏陈可述。
汤底:我系剔选牛腩汁,但佢又发紧梦,俾错辣汁!辣味无层次,欠辣香!失败!
最后亦不得不提,清洁阿姐同疑似老板嘅阿叔,拎住个充满臭味嘅污糟下栏桶,拎出拎入兼捧在我的eye level位置,迫我同其他食客去闻!一D卫生都冇!而早前落单嘅冻檬茶到离开时,也没有出现过!
在人流不多,绝非繁忙的时段下,居然可以接二连三发生如此多错误,而错误不止从一人发生,而是过半数店员,作为一个老板及管理者,治理能力相当有问题!责无旁贷!希望能迅速改善!