2024-12-01
成日经过元朗千色都会见到对面有间蓝色🩵舖头好特别,细仔睇下d menu,原来系由韩国人🇰🇷开嘅外卖店,食到正宗韩国味道,每款汤底都系当日朝早熬制,品质保证讲得出嘅韩国美食都应有尽有,唔少得泡菜、紫菜饭卷、炸鸡、煎饼、炒年糕、炸酱面、韩式拌饭,估唔到人参鸡汤同部队锅都可以外卖,冬天食就可以暖笠笠🔥📌新鲜辣泡菜🌶️🥬外卖盒用胶纸封好,完全唔使惊漏汁有辣同唔辣拣,今次就拣咗辣嘅,泡菜味道香浓,酸酸辣辣得嚟好岩香港人口味食起上泥好爽脆,真系好新鲜泡菜富含纤维素、维生素A、B、C,低脂有益,2012年更被美国时代华纳《健康杂志》评为世界五大最健康食品之一📌泡菜煎饼🥬🥞煎饼即叫即煎,比较厚身,烟烟靭靭,份量十足里面一片片泡菜酸辣开胃之余,嚼劲十足,增添口感点埋搭配左嘅酱汁更惹味📌原味无骨炸鸡🐔❌🦴炸鸡即叫炸起,热辣辣又皮脆肉嫩重点系无骨,晒我呢啲懒人啖啖肉唔使𦧲骨📌拉面炒年糕🍜韩国风味十足嘅拉面炒年糕,拉面同年糕都系烟烟韧韧,两者都挂晒啲酱汁,烟烟靭靭有赵口,估唔到仲有半只烚蛋,捞埋一齐食真系好饱肚📌韩式火腿紫菜饭卷🍙有唔同馅料嘅紫菜饭卷,例如吞拿鱼、芝士、韩式炒鱼仔、韩式豆腐...今次我就拣咗韩式
📌新鲜辣泡菜🌶️🥬
外卖盒用胶纸封好,完全唔使惊漏汁
食起上泥好爽脆,真系好新鲜
📌泡菜煎饼🥬🥞
煎饼即叫即煎,比较厚身,烟烟靭靭,份量十足
里面一片片泡菜酸辣开胃之余,嚼劲十足,增添口感
点埋搭配左嘅酱汁更惹味
📌原味无骨炸鸡🐔❌🦴
炸鸡即叫炸起,热辣辣又皮脆肉嫩
重点系无骨,晒我呢啲懒人啖啖肉唔使𦧲骨
📌拉面炒年糕🍜
📌韩式火腿紫菜饭卷🍙
今次我就拣咗韩式火腿,非常足料,有牛蒡、蛋丝、腌萝卜、红萝卜、青瓜等等
色彩鲜艳,口感丰富
📃呢间高质外卖店都有到会服务,同朋友开party可以试下韩式嘅到会,别有一番风味
📍生生市场
元朗店