2020-12-08
每年我都会去一次韩国旅行🇰🇷,但今年冇得去,于是唯有喺香港寻觅韩国嘅味道啦。朋友带咗我去食位于铜锣湾金百利广场嘅「柞木炭家」。餐厅环境行暗色调,感觉令人舒服。我哋坐窗边位置,除咗睇到街景之外,座位亦较为阔落,适合三五知己聚埋一齐坐低食饭、倾吓偈😃。坐低无耐,店员随即送上前菜(包括萝卜、海带同芽菜),佢更加喺我哋面前剪泡菜,如果唔够食应该可以任加。另外,餐厅提供冻茶,所以唔使嗌嘢饮都OK🙊。嚟得呢度当然要点烧肉啦,不过餐厅同时亦有提供多款韩式料理,任君选择。就好似我哋咁两样都叫晒,食到好饱好饱🤰。烧肉方面,我哋要咗两款牛🐂,包括柞木瓮渍牛肋骨($298)以及严选牛柳($328)。店员好好人,可以代为落手烧肉,不过自己烧同样开心。柞木瓮渍牛肋骨原条上🦴,超长超大块,一路烧、一路剪。牛肋肉口感十足,但略嫌调味重手咗啲啲。严选牛柳个样超靓,就好似一件牛扒咁🥩,油脂分布几平均。牛柳有返咁上下厚,所以唔系一烧就食得,但肉质几好,烧完仍能保持肉汁。烤炉上面本身仲送有芝士粟米🌽。值得一提系餐厅嘅抽烟管唔错,好有效咁吸走油烟,食完个身都无好大味!酱油蟹($368),老实讲我净系喺韩国食过,香港唔敢食,但
酱油蟹($368),老实讲我净系喺韩国食过,香港唔敢食,但同行友人话好想食,所以就叫咗,我亦都试咗啲。酱油蟹卖相吸引,🦀好似还原只蟹原形咁。
脂饭除咗多饭之外🍚,仲有好多𩠌料。一上枱嘅时候有两只完整蛋黄,店员俾我哋影咗相📸先帮手捞。饭入面嘅蟹籽、海胆同牛肉粒绝对比想像中多,基本上可以话每一啖都食到。
总括嚟讲,柞木炭家真系令我有去韩国嘅感觉,定价唔平,但考虑到食物质素都OK嘅。个饭真系好大个,我哋食唔晒,所以打包咗,返到屋企蒸返一样咁好食😋。