2021-10-19
今日系星期日,难得放假,我就同咗母亲大人去太古行街,行到傍晚时间,就去食晚餐喇!今次同妈咪就拣咗食韩国菜,呢间餐厅叫Banchan and Cook,见到佢嘅装潢设计简单又舒服,非常之有韩国风。睇完餐牌,见到好多野都好想食,最后我哋都拣咗五样嘢一齐share食!第一个系外型好特别,大大碟嘅黑色海鲜蛋包饭,一切开个蛋包饭,黑色嘅墨汁流晒出嚟,入面系粒粒嘅蔬菜蛋炒饭,饭粒粒分明,仲有两只青口同一只大虾,平时真系好少喺韩国食到咁型格嘅蛋包饭。第二个菜系慢煮羊膝配薯条,羊膝大大个,炆到非常稔和入味,羊膝个汁酸酸哋,好开胃,薯条蘸呢个汁食,啱哂!食韩国菜唔少得嘅一定系韩式炸鸡,我哋都唔例外,叫咗半份甜辣炸鸡,炸鸡外脆内软,甜甜哋又辣辣哋,食完上瘾,想再食添呀!食完主菜,就到甜品,我哋叫咗一份韩式杂莓牛角包窝夫,窝夫烘到脆卜卜,又有杂莓一齐食,好清新。食完咁多嘢,点少得一人一杯嘅韩式饮品,我就叫咗一杯士多啤梨红桑子梳打,好fruity;妈咪叫咗一杯科学怪人之夜,即系竹炭绿茶!总括嚟讲,呢度嘅水准系几高,大家快啲去试吓喇!
总括嚟讲,呢度嘅水准系几高,大家快啲去试吓喇!