2024-02-08
黄埔越嚟越好玩,呢日同朋友嚟到黄埔地铁站附近嘅一间地道韩式餐厅,老板娘嘅韩式英文上场,非常之nice。首先来一个今期嘅推介--酱油蟹,呢个绝对系我最钟意嘅韩式食物,今次老板娘做咗个优惠㗎,你估下几多钱呢?就系68蚊,你有冇听错嘅系68蚊咋,系我喺香港食个最平嘅酱油蟹。有新鲜入味的蟹肉同埋黄色嘅膏,捞埋啲紫菜饭好似到咗韩国咁,非常之enjoy。一次嚟到梗系食埋𠮶韩国特色烤肉啦,有abcd餐可拣,拣咗A餐,呢个Set A的主要原料系烤五花腩、辣酱烤五花腩和烤猪颈肉,仲有芝士,泡菜同埋莲藕和银耳。以为泡菜就咁食,原来唔系㗎,老板娘亲自过嚟教我哋点样食,原来都可以摊开烧,咁我自己就觉得烧完之后冇咁辣,配埋啲肉呢又冇咁油腻,非常之好。另一样韩式好物就系人参鸡,今次亦一次过品尝埋,好满足👍👍