2018-01-20 272 浏览
呢个冬天都食咗唔少餐火锅,今次去到尖沙咀新东记,一啲都无令我失望。菜单上选择唔少,包括汤底、火锅食材都非常多选择。呢个日本九州猪骨汤,材料非常之多,用上好多猪骨、冬茹、粟米等等煮沸而成,汤底香味浓郁,能够带起食材味道,但又唔会太咸,非常出色!接著嘅海鲜亦极为新鲜,加拿大肥蚝、日本带子、桂花蚌等等卖相唔单止吸引,味道仲甚有水准。肥蚝只只都非常饱满,入口时唔会过份缩水,满口鲜味; 而桂花蚌带有爽劲口感,兼且唔系间间餐厅有,绝对要必点!雪花肥牛肉,脂肪比例非常平均,所以入口时带有少少油香味,兼且选料新鲜,系滚汤中滚十数秒,都已经食到嫩滑口感。最后有呢几款食肉,手打三色丸、牛舌片都带俾无穷滋味。三色丸有虾丸、牛肉丸、墨鱼丸,款款都系手打,所以胶质特别重,入口时亦有爽劲口感。牛舌片亦无膻味,反而有牛肉香味,兼且口感比牛肉更丰盈,亦系另一重点推介。

2018-01-18