2019-01-13 797 浏览
呢间舖头颠倒咗我对粥品嘅睇法粥品一直喺我心目中系一种 非常枯燥乏味的菜式 只有病人先会食粥 多数都淡而无味 平时冇乜特别都唔会走去食 今日适逢女朋友大人病咗 有少许感冒 我又唔想食生冷食物 所以就揾咗一间出名食粥嘅舖头同食晚餐一入到去铺头 想像唔到嘅就系成间舖头已经爆晒人当时只系七点钟 打开餐单 第一版就系主打嘅砂锅粥 砂锅粥有分 两种size 并以价钱嚟定夺佢嘅size 嗌法就系 好似车仔面咁任选菜式 去到指定嘅价钱就可以成煲砂锅粥上菜 我就只有两个人食所以就买一个细size 叫咗膏蟹 皮蛋咸蛋 猪润 鸡肉 四个𩠌 加埋一大概 230蚊主菜上到 原本我都冇乜期望 谂住 清淡嘅菜色一定系唔好食。 但一落口后就发觉我错了我真的错了 原来餐厅有一个 非常高质嘅 粥底亦都非常有味 加上 膏蟹 嘅鲜味 令到成个粥非常creamy 鲜味十足 可以话系成煲粥嘅灵魂所在 咸蛋就为上成个粥 增添咸味 成个菜式就好似交响乐咁 各司其职 组成咗一煲 美味的沙锅粥
呢间舖头颠倒咗我对粥品嘅睇法

一入到去铺头 想像唔到嘅就系成间舖头已经爆晒人