2023-02-26
小弟早排因为手紧的关系,晚晚主力食「颓」餐,食到个人又懒又无心机。所以公司一出粮,唔理三七廿一,就去左试一间之前经过个阵,已经想试ge呢间「十三姨」。系入去帮衬十三姨之前,望过几次佢地D特色招牌菜名,非常有香港特色。例如:「十三飞」(唔通老板钟意打麻雀),小弟记性越黎越差,食完饭后要打下,防下脑退化。今晚奢侈地帮衬ge面食,就叫「呖咕呖咕」;餐厅上左虾片作为前菜(纸袋应该比人袋走虾片),再加一杯茶包泡茶。小弟见识少,呢个配搭真心估唔到。「呖咕呖咕」其实系一份以鸡为主食ge晚餐,个面用细煲上。除左面里面ge鸡肉片、半熟蛋、芽菜、鱼干同肠粉(讲错的话请指正)之外,另外三小块鸡槌用细碟上。小弟比较喜好食较为粗身ge面,所以换左阳春面取代原本个粉丝。根据店家推荐食法,旧柠檬可以滴落碗汤度,试下个汤味道岩唔岩心水;但我怕鸡槌太油腻,于是我将部分柠檬汁"jit"左几滴上去,其他就加左系碗汤度。识打麻雀ge人,应该知道「呖咕呖咕」都唔算容易打到;我估餐厅可能觉得,个面应该比到顾客惊喜。但可能小弟太耐无食好野,个面似乎比唔到我太多惊喜。可能遇著晚餐繁忙时间,鸡槌外皮颇脆,但部分鸡肉就算滴左柠檬汁,或者
但可能小弟太耐无食好野,个面似乎比唔到我太多惊喜。
可能遇著晚餐繁忙时间,鸡槌外皮颇脆,但部分鸡肉就算滴左柠檬汁,或者加左米通一齐食,都仲系偏「漏」。细煲入面个汤好多,但饮唔出系唔系鸡汤。其他ge面条、葱花、鱼干、芽菜,尚算正常。
真系叫做「惊喜」ge:半熟蛋蛋黄够淋够滑身、切成圆块的鸡肉有少少烟熏味道,肉质算滑(但无加系汤入面比较好,无比汤冲淡的话会更惹味)。
呢间系佐敦同旺角都有分店,就算平日都有唔少人帮衬。下次要食其他菜式的话,应该唔好拣繁忙时间去。